Valjda Bonucciju neće stvoriti preveliki pritisak: TOP SEDAM VELIKANA MILANOVE OBRANE

FOTO:

Valjda Leonardu Bonucciju neće stvoriti pritisak činjenica da su u AC Milanu igrali možda najbolji obrambeni igrači svih vremena. Štoviše, Milan je kroz godine postao prepoznatljiv po svojoj kompaktnoj i čvrstoj obrani. U nastavku slijedi lista velikana koji su gradili „milanski zid“.

Cesare Maldini

Prvi na popisu je slavni otac, još slavnijeg sina. Za crveno-crne je odigrao čak 412 utakmica. Na žalost, preminuo je prošle godine u 85-oj godini života no ostao je zapamćen po iznimnim obrambenim vještinama, ali i kao veliki vođa na terenu.

Giovanni Trapattoni

Još jedan veteran milanske obrane, igrao je u zadnjoj liniji, ali i u veznom redu. Kasnije cijenjeni trener, bio je jedna od okosnica Milanove dominacije u Europi koja je počela 1960-tih. Beskompromisan i organiziran, za Milan je igrao 12 godina.

Cafu

Brazilski desni bek nije bio samo cijenjen po dominaciji i odrješitosti u obrani već i po čestim prodorima prema naprijed i brojnim asistencijama. U Milanu je proveo pet godina no uspio je osvojiti jedno prvenstvo Italije, Ligu prvaka, dva europska superkupa…

Alessandro Nesta

Jedna od legenda i uzora smatra se ne samo jednim od najboljih obrambenih igrača u svojoj generaciji nego i svih vremena. U prosjeku ima jedan trofej na svaku od deset godina provedenih u Milanu. Osvojio je dva prvenstva Italije, talijanski kup, dvije Lige prvaka… Čak i nakon umirovljenja, bilo je pokušaja nekolicine trenera da ga vrate na teren jer lakoća i sigurnost kojom je on branio vlastiti gol, rijetko je viđena u kasnijih generacija.

Paolo Maldini

Ako je itko bio blizu savršenstva u obrani, onda je to gospodin Maldini Junior. U Milanu je proveo četvrt stoljeća, odigrao preko 900 utakmica i s potpunim pravom stekao status hodajuće ikone. Snažan, tehnički potkovan, eksplozivan, ali iznimno odmjeren i promišljen – sve je to bio veliki Paolo. Gospodin na terenu i izvan njega, pravi uzor za sve generacije koje dolaze. Ne treba posebno naglašavati da je s Milanom osvojio sve što se dalo osvojiti, a klub je čak umirovio dres s brojem tri koji je Maldini nosio.

Alessandro Costacurta

U redu velikana, evo još jednog. Popularni Billy, u Milanu je proveo preko dvadeset godina. U kombinaciji s Paolom Maldinijem, Francom Baresijem i Maurom Tassottijem 90-tih je godina tvorio jednu od najjačih obrambenih linija svih vremena. Sedam Scudetta, talijanski kup, nekoliko europskih naslova…, sve je to osvojio s najdražim klubom.

Franco Baresi

Priča o obrambenim igračima ne može proći bez Baresija. Milanov je igrač desetljeća (proglašen 1999.) i jedan je od najvećih defenzivaca svih vremena. Snažan, ali istovremeno miran, elegantan i koncentriran, sve je to bio Baresi na terenu. Cijelu je karijeru igrao za rossonere, a njemu u čast, umirovljen je Milanov dres s brojem šest.

Komentari

komentara

« Povratak