VELIKA REVOLUCIJA: Ovo je zadnji Mundijal na kojem utakmice u grupi završavaju remijima!?

FOTO:

FIFA za iduće Svjetsko nogometno prvenstvo, koje će se 2026. održati u Meksiku, SAD-u i Kanadi, priprema velike promjene.

FIFA uvodi velike promjene?

Ugledni Athletic javlja kako FIFA za idući Mundijal planira uvođenje izvođenja kaznenih udaraca u slučaju da neriješenim rezultatom završe utakmice u skupinama. Pobjednik serije penala dobio bi bonus bod.

Prema nekim verzijama ovog novog pravila, jedanaesterci bi se izvodili prije početka svake utakmice u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između reprezentacija. Drugim riječima, želi se izbjeći situacija da određeni rezultat ide u korist obje momčadi, a da se tako eliminira treća reprezentacija u grupi.

Za ovakvo pravilo se posebno zalaže Marco van Basten, proslavljeni golgeter i FIFA-in direktor za tehnički razvoj.

Podsjećamo i kako će na idućem SP-u prvi put nastupati čak 48 reprezentacija, što je povećanje od 50 posto u odnosu na aktualni broj sudionika. Reprezentacije će biti podijeljene u 16 skupina s po tri selekcije. U nokaut-fazu će ići po dvije prvoplasirane iz svake skupine.

Postoji i druga moguća verzija organizacije natjecanja. Prema njoj, 48 reprezentacija bi bilo podijeljeno u 12 skupina s po četiri selekcije. U nokaut-fazu bi išle prve dvije, a u šesnaestinu finala bi otišlo i osam najbolje trećeplasiranih momčadi. U tom slučaju FIFA bi uvela uvođenje kaznenih udaraca u slučaju neriješenog rezultata.

Komentari

komentara

« Povratak