VELIKI SKANDAL U NJEMAČKOJ: Adidas povukao broj 44!

FOTO:

Njemački nogometni savez (DFB) objavio je prije desetak dana da je potpisao ugovor o partnerstvu s Nikeom za razdoblje od 2027. do 2034. godine, što znači da reprezentacija nakon 70 godina neće biti u opremi njemačkog proizvođača Adidasa. Nike će opremiti sve DFB reprezentacije i promovirati njemački nogomet u cijelosti.

Ta odluka naljutila je gotovo cjelokupnu javnost, navijače, ali i istaknute političare jer smatraju da je Adidas važan dio identiteta tamošnje reprezentacije, no u međuvremenu se pojavio novi, puno veći problem s Adidasom.

Naime, zbog specifičnog fonta dres s brojem 44 izazvao je pravi skandal u Njemačkoj. Naime, ta dva broja neodoljivo podsjećaju na oznaku SS (Schutzstaffel), koju su nosile zločinačke divizije u Drugom svjetskom ratu. Riječ je o paravojnoj formaciji koja je bila pod direktnom upravom Adolfa Hitlera i Nacističke partije. Nakon što se na noge digla cjelokupna njemačka javnost, oglasio se i glasnogovornik Adidasa Oliver Brüggen, koji je rekao da će sporni broj 44 biti povučen.

“Povući ćemo broj 44 što je prije moguće. Ljudi iz oko 100 nacija rade u Adidasu, naša tvrtka se zalaže za promicanje različitosti, a kao tvrtka aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima. Pokušaji promicanja mišljenja koja izazivaju podjele ili isključivost nisu dio naših vrijednosti kao robne marke i odlučno odbijamo sve sugestije da je to bila naša namjera. Naša tvrtka zalaže se za promicanje različitosti i inkluzije.”

Njemački nogometni savez (DFB) se također oglasio i jasno se distancirao od bilo kakvih desničarskih ideja, prenosi Index.hr.

Komentari

komentara

« Povratak