Vraćam se Zagrebe tebi: Na pomolu veliki transfer, iz Dinama poručuju da su mu vrata otvorena!

Bivši hrvatski reprezentativac Eduardo u razgovoru za Večernji list kazao je kako bi se vratio u Dinamo ako ga kontaktiraju iz maksimirskog kluba. Jučer smo u Sevilli sjedili u društvu Dinamove vrhuške, ali nitko nije htio da ga se citira na tu temu. Međutim, nakon razgovora koji smo vodili u predvečerje utakmice Modrih i Seville, možemo vas izvijestiti da bi se Eduardo doista mogao vratiti u Dinamo! Naravno, ako se poklope neki uvjeti možebitnog povratka.

Treba se sve poklopiti

Dakle, jučer smo čuli ovu rečenicu od glavnih ljudi Dinama…

– Nema nikakvog problema. Ako se Eduardo želi vratiti u Dinamu, vrata su mu širom otvorena! Međutim, moraju se poklopiti neki uvjeti. Treba vidjeti njegovu motivaciju, ambiciju, tjelesno stanje… Naravno, vrlo je važan i financijski aspekt. Nikakvo uhljebljenje ne dolazi u obzir.

To je, dakle, bilo ono što smo čuli. Čelnici maksimirskog kluba kontaktirat će Eduarda te s njim porazgovarati na tu temu. Dinamo je, inače, zauzeo stav kako nije idealno vraćati starije igrače koji su nekad igrali u plavom klubu. Konačno, u povijesti su se često takve avanture obile o glavu, povratnici nisu bili na željenoj razini. Dinamova vizija je graditi momčad na kvalitetnim mladim domaćim dečkima, te sastav dopuniti kvalitetnim stranim igračima. Povratnici obično nemaju velikih ambicija ni velikih motiva. Zato je i bilo govora o Eduardovoj ambiciji i motivaciji.

Upravo o tome će se ozbiljno razgovarati s igračem koji je 2007. godine iz Dinama otišao u Arsenal. Koliko smo uspjeli shvatiti, čelnicima Modrih bilo je drago čuti da Eduardo kao opciju za nastavak karijere spominje Dinamo.

Možda jednom

Bili su pomalo i iznenađeni, jer kažu, do sada Eduardo nije spominjao tu mogućnost, makar je ove godine nakon utakmice Dinamo – Šahtar na španjolskim pripremama u La Mangi sa smiješkom odgovorio na pitanje o povratku u Dinamo.

– Tko zna, možda jednom… – kazao je tada Eduardo

Sad se izgleda taj dan približava. Naravno, nikako nemojte smetnuti s uma da će i financijski aspekt biti jako bitan. Plaća Eduarda morala bi biti u okvirima koje Dinamo može i hoće platiti.

Pun mu je kufer Ukrajine i stalnog nomadskog života

Unatrag tri godine gotovo da nema prijelaznog roka u kojemu se prezime Da Silva nije spominjalo u Maksimiru. Novi detalj u čitavoj priči je što je sad prvi put Eduardo jasno rekao da je spreman za razgovore u povratku u Maksimir. Jer, zadnji put kad smo s njime pričali na tu temu, bilo je to ljetos, kazao je, više “off the record”.

– Ma, ne morate me ni pitati ništa o tome, nema smisla. Što bih ja sad dolazio u Dinamo, pa ima Dinamo odlične igrače, uostalom, igra Ligu prvaka već dosta puta!

I kad je proljetos izašla vijest da su Eduardo i Zdravko Mamić zakopali ratne sjekire i dogovorili pomirbu i otkazivanje svih međusobnih sudskih sporova, s obje je strane bilo vrlo konkretno rečeno da se pritom nije pričalo o Duduovu povratku u Dinamo. Barem ne kao igrača, već možda jednom, u nekoj drugoj ulozi.

Zadnja šansa

Međutim, cijelo to vrijeme bio je on tiha želja Modrih, primjerice, u ljeto 2014. godine, netom nakon Svjetskog prvenstva i koji dan prije onog Eduardova legendarnog oproštaja od reprezentacije, na pripremama Dinama u Sloveniji čuli smo ovu priču.

– Niste ni svjesni koliko je Dinamo bio blizu dogovoru s Eduardom. Malo je nedostajalo, propalo je u zadnji tren.

Otišao je tada Eduardo u Brazil, u Flamengo, a taj uteg odnosa iz prošlosti, svega onoga što je učinjeno i izgovoreno, sudska natezanja i financijski tereti raznih vrsta, sve je to priječilo konačan dogovor.

Iako, nije tajna da je Dinamo, Zdravko Mamić pogotovo, bio taj koji je htio da Eduardo opet odjene modri dres. Kao da su se njušili, opipavali, međutim Eduardo je već došao u godine i nekako je činilo da će zauvijek njegov povratak ostati neostvarena glasina. Jer, u veljači će Da Silva napuniti 34 godine, a rijetki su koji su se u tim godinama vraćali u Dinamo i uspjeli se dokazati pojačanjima. Štoviše, puno je više onih koji su se vratili i mlađi pa su bili promašaji.

U Šahtaru je financijski dobro, igra u Europi, solidna mu je i statistika s obzirom na to koliko igra. Ali, eto, nekoliko mjeseci poslije, Eduardo je sam poručio da je sad spreman razgovarati. Što znači da je i spreman doći u Dinamo. Kažu nam neki izvori, koji poznaju situaciju, da su izgledi za njegov povratak 50:50. Da je on svjestan da neće u Dinamu moći dobiti novac kakav ima u Šahtaru, ali i Dinamo je svjestan da će ga morati platiti možda i više nego što sad plaća igrače. Ipak, dosta toga se promijenilo, Eduardo je, dakle, već blizu “veteranskih” godina, a i u Dinamu se priča o štednji, o manjim ugovorima, racionalizaciji… Hoće li se uspjeti negdje naći?

Što se nogometa tiče, tu motivi nisu upitni. Eduardu je Ukrajine i “nomadskog života” pun kufer, svjestan je da za veliki novac može otići još na Istok, Bliski ili Daleki, ali tamo mu se baš i ne ide, a u Dinamo su shvatili da im treba golgeter. Iako su, blago rečeno, blijedo gledali Kranjčara kad im je prije četiri mjeseca govorio upravo to! Ali, Rijeka je pobjegla, Henriquez i Hodžić uglavnom spavaju, a Eduardo bi, čak i s 34 na leđima mogao biti spasitelj. Njih dvojica ove su jeseni zabili zajedno tri pogotka. Pa, gotovo smo sigurni da bi on sam na proljeće zabio više i da bi za ovakav Dinamo na proljeće bio pojačanje! Uostalom, ovo je možda i zadnja šansa za povratak u Maksimir, na ljeto će već biti kasno…

Izvor: sportske novosti

Komentari

komentara

« Povratak