Zašto u Napoliju više nitko ne nosi dres s brojem 10, a u Milanu s brojem 3?

FOTO:

Umirovljenje dresa, odnosno određenog broja u momčadi, znači da se on više neće koristiti u budućnosti. Takva praksa potječe iz sportova popularnih na sjeverno-američkom kontinentu, a u nogometu se počinje prakticirati 1990-tih. Razlog umirovljenja je najčešće igračev velik doprinos ili lojalnost momčadi. Brojevi se umirovljuju nakon što igrač prestane igrati za određeni klub, nakon što završi karijeru ili posthumno. Zanimljivost je da je veliki Alessandro Del Piero odbio ponudu Juventusa da umirove njegovu desetku, uz objašnjenje da mnogi mladi igrači sanjaju o tom dresu pa bi bila šteta uskratiti im zadovoljstvo njegovog nošenja. Također, treba spomenuti i da je Stipe Balajić jedini Hrvat koji je doživio tu čast da se umirovi broj na njegovom dresu (#19), a to je učinio Maribor, klub za koji je igrao posljednjih sedam godina svoje igračke karijere.

U nastavku je popis pet velikana čije su brojeve umirovili njihovi bivši klubovi.

Johan Cruyff (Ajax, #14)

Velikan svjetskog nogometa, izuzetan igrač i vrhunski trener. Čovjek koji je s Ajaxom osvojio osam naslova prvaka Nizozemske i tri Europska kupa, itekako zaslužuje da mu se oda počast. Osim impresivne igračke karijere, Cruyff je ostao zapamćen i kao trener-inovator, začetnik modernog nogometa. Njemu u čast, povodom šezdesetog rođendana, Ajax je umirovio dres s brojem 14.

Diego Maradona (Napoli, #10)

Voljeli ga ili ne, neoboriva je činjenica da je Maradona bio nogometni virtuoz. Zbog uspjeha s reprezentacijom, izuzetno štovan u Argentini, vrhunac klupske karijere ostvario je u Napoliju, za koji je igrao od 1984. do 1991. Napoli je u dva navrata doveo do naslova prvaka Italije (1987. i 1990.), a 1989. su osvojili Kup UEFA – prvi i jedini europski naslov. Uprava Napolija 2000. godine je, kao znak zahvalnosti, umirovila Argetinčevu desetku.

Roberto Baggio (Brescia, #10)

Tijekom četiri godine provedene u Brescia, ovaj je legendarni „repić“ stekao veliki ugled navijača i gotov kultni status u Lombardiji.  U to vrijeme (od 2000. do 2004.) bi je glavni playmaker kluba, u 95 nastupa u Serie A postigao je 45 zgoditaka. U znak zahvalnosti, Brescia je umirovila dres s brojem 10 koji Baggio nosio.

Javier Zanetti (Inter Milan, #4)

Jedan je od najvećih igrača općenito u nogometnoj povijesti, a kod „Nerazurra“ ima status legende. U Interu je proveo impresivnih 19 godina, a vrhunac karijere mu je zasigurno osvajanje Lige prvaka 2010. i to u 37. godini života! U više od 20 godina profesionalne karijere, odigrao je 1112 utakmica na klupskoj razini, 857 puta u dresu Intera, 145 puta za Argentinu… Osim svega toga, ostao je cijenjen i kao veliki čovjek i humanitarac, kojeg nimalo nisu pokvarili novac i slava. Njemu u čast, više niti jedan igrač u Interu neće nositi dres s brojem 4.

Paolo Maldini (AC Milan, #3)

Živuća legenda talijanskog i svjetskog nogometa, sin je jednako uspješnog igrača, ali i trenera Cesarea Maldinija. Čitavu je karijeru, čak 25 godina, proveo u A.C. Milanu s kojim je osvojio ukupno 26 trofeja. Srušio je brojne klupske rekorde no posebno treba istaknuti da je i dalje rekorder prema broju nastupa u Serie A (647) i po broju nastupa na UEFA-inim klupskim natjecanjima (174). Za sva postignuća, klub mu se odužio umirovljenjem dresa s brojem 3, koji je čitave karijere nosio. Iznimka od ove odluke dogodit će se ako jedan od njegovih sinova, Christian ili Daniel, uspije doći do prve momčadi.

Umirovljeni brojevi u čast navijačima

Neki klubovi određeni broj dresa posvete svojim navijačima, tako da se broj zapravo umirovi za igrače. Najčešće je to broj 12 (jer su navijači dvanaesti igrač svake momčadi!), a to su učinili primjerice Lazio, Parma, Feyenoord, Bayern Munchen, C. Zvezda te naš Hajduk.

Komentari

komentara

« Povratak