Životna drama poljskog reprezentativca: obiteljska tragedija koja je ostavila neizbrisiv trag, ali i nevjerojatna unutarnja snaga!

FOTO:

Život piše nevjerojatne priče. Drama koju je kao dijete doživio poljski reprezentativac jedna je od njih…

Djetinjstvo obilježeno tragedijom

Rijetki su nogometaši čiji su počeci bili toliko teški kao oni poljskog reprezentativca Jakuba “Kube” Blaszczykowskog.

Jakub je rođen u selu Truskolasy, a svoje prve nogometne korake napravio je u lokalnom klubu Rakow. Već kao dijete pokazivao je veliki talent i obećavajuću karijeru. Na žalost, s jedanaest godina doživio je veliku obiteljsku tragediju koja ga je obilježila za čitav život. Jakubov otac je krajem rujna 1996., pred očima svoje djece, nožem na smrt izbo njihovu majku. Otac je završio u zatvoru, a skrb o Jakubu i bratu Dawidu preuzela je njihova baka.

Nakon tragedije, Jakub se povukao u sebe i prestao dolaziti na treninge. Cijeli svijet se srušio pred očima 11-ogodišnjeg djeteta i nogomet je postao potpuno nebitan. Srećom, Jakubu je pažnju u ključnim trenucima posvetio ujak Jerzy Brzczek, bivši poljski reprezentativac, i uspio dječaka nagovoriti da ponovno počne trenirati.

Predanost i strelovit uspon

Kroz godine koje su uslijedile, Jakub je nevjerojatno napredovao. Od nižih poljskih liga došao je do prvoligaša, Wisle Kraków. Ondje je proveo tri godine i postao jedan od ključnih igrača ovog kluba. U sezoni 2006./2007. čak je proglašen najboljim veznim igračem poljske lige.

Godine 2007. odlazi u Borussia Dortmund gdje već u prvoj sezoni biva proglašen najboljim igračem u klubu. Idućih sezona postaje jedan od ključnih igrača Jurgena Kloppa i jedan od rijetkih koje je Klopp uporno odbijao pustiti iz kluba. Jakub je s Borussiom osvojio dva Bundesligaška naslova, a u sezoni 2012./2013. su čak dogurali do finala Lige prvaka. Od 2016. je član Wolfsburga.

Jakub je za Poljsku reprezentaciju debitirao 2006. Na žalost, zbog ozljeda je propustio Svjetsko prvenstvo 2006. te EURO 2008. Te ozljede ga nisu nimalo pokolebale i marljivim radom je 2010. zaslužio kapetansku traku. Konačno je dočekao i svoje prvo veliko natjecanje te je 2012. predvodio svoj tim na Euru čiji je domaćin bila njegova Poljska. Odličnim igrama iskazao se i na Euru 2016. no na žalost, Poljska je izbačena od Portugala, lošijim izvođenjem jedanaesteraca.

Osim kao odličnog igrača, prijatelji, ali i navijači Jakuba cijene kao velikog čovjeka. Svaki svoj gol posvećuje tragično preminuloj majci, a proslavu gola uvijek završava pogledom u nebo. U više intervjua baku je isticao kao ključnu osobu u svom životu, a poznat je i po svojoj posvećenosti katoličkoj vjeri.

U svakom slučaju, ovaj Poljak može biti inspiracija svima nama.

Komentari

komentara

« Povratak