IZNOSI SU VANI: Evo koliko koji hrvatski klub troši na plaće igrača!

FOTO:

Svakog travnja nogometna javnost dobije na uvid financijske izvještaje klubova SuperSport HNL-a za prethodnu kalendarsku godinu. Javna objava financijskih izvještaja je obveza klubova u postupku licenciranja pri HNS-u te svakako pridonosi transparentnosti klubova, posebno prema svojim navijačima.

Dakako da je za razumijevanje kompletne financijske situacije potrebno biti unutar samog kluba, jer se iz izvještaja ne može vidjeti sve (npr. neki rokovi otplate, dogovori s dobavljačima itd.), ali iz objavljenih podataka se može dobiti prilično jasna okvirna slika financijskog stanja klubova. Također, puno podataka u izvještajima eksplicitno je navedeno pa ih se može koristiti za usporedbu među klubovima.

Možda najzanimljiviji podaci su oni o plaćama igrača. Svaki klub u financijskom izvještaju navodi stavke “plaće igrača”, “porezi i doprinosi – igrači” i “ostali nerazvrstani troškovi primanja igrača”. Svi iznosi su potom zbrojeni pod stavku “troškovi primanja igrača”, što uključuje dogovorene plaće te isplaćene bonuse i premije. Prilikom usporedbe klubova, koristit ćemo stavku “troškovi primanja igrača”.

Ovdje je važno napomenuti dvije stvari. Pojedinačne plaće igrača nisu nigdje navedene jer je to poslovna tajna klubova, a i sami igrači imaju pravo da ne otkrivaju svoja primanja kao i svaki drugi radnik u Hrvatskoj. Drugo, podaci se odnose na kalendarsku godinu, a ne na tekuću sezonu tako da podaci zapravo obuhvaćaju po jedan dio dvije sezone. Bilo bi bolje, i “nogometnije”, da klubovi rade izvještaje od ljeta do ljeta, ali trenutno je zakonski propisano da to bude kalendarski.

SHNL klubovi su u 2023. godini potrošili ukupno 56.877.527 eura na primanja igrača. To znači da klubovi prosječno troše 5,6 milijuna eura na plaće. U usporedbi s 2022. godinom, došlo je do minimalnog pada jer su klubovi tada potrošili 57.710.729 eura na primanja igrača. Dakle, u 2023. godini su potrošili 833.202 eura manje iliti 1.44 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Nikoga neće šokirati da je Dinamo uvjerljivo vodeći klub lige po primanjima igrača. U 2023. godini je u tu svrhu potrošio 20.948.038 eura i nitko mu nije ni blizu. Hajduk već nekoliko sezona konstantno diže plaće igrača u cilju da budu konkurentni svom najvećem rivalu te je drugi klub lige po potrošnji, ali i dalje ni blizu Dinamu. Prošle godine je na plaće potrošio 11.995.803 eura. Za očekivati je da Hajduk u 2024. godini još podigne proračun u ovom smislu.

Zanimljivo je primijetiti da je Osijek potrošio 8.216.812 eura na plaće, što je fenomenalan proračun za SHNL standarde, ali je u godini te potrošnje osvojio 30 bodova manje od Hajduka, 27 manje od Dinama, 22 manje od Rijeke te pet bodova manje od Gorice. Osječani idu prema racionalizaciji, ali ovo je jako loš omjer primanja igrača i rezultata.

Zato fenomenalan omjer ima Rijeka. Trenutni lider prvenstva je na plaće igrača u 2023. godini potrošio 5.790.525 eura, što je skoro četiri puta manje od njihovog jedinog preostalog konkurenta za naslov prvaka. Riječani su za svaki bod osvojen u 2023. godini potrošili 83.921 euro na plaće igrača dok je Dinamo potrošio 283.084 eura po bodu, Hajduk 155.789 eura, a Osijek 174.825 eura.

Ostali klubovi u ligi troše značajno manje novca, a među njima se ističu Istra s 2.534.845 eura i Lokomotiva s 2.373.739 eura koje su potrošili na plaće igrača. Lokomotivi se rizik isplaćuje jer konkurira za Europu, dok Istra igra znatno slabiju sezonu u odnosu na prošlu. Gorica, Slaven i Varaždin troše otprilike jednako, a uvjerljivo zadnji je Rudeš koji nije potrošio ni trećinu iznosa kao ta tri kluba, no to moramo uzeti s rezervom jer je pola godine bio drugoligaš. U odnosu na 2022. godinu potrošio je dvostruko više.

Zanimljivo je usporediti brojke s prethodnom godinom te vidjeti koji su klubovi najviše povećali troškove primanja igrača, a koji su te troškove smanjili. Ovdje smo isključili Rudeš jer je prošle sezone bio drugoligaš, a informacije radi, u odnosu na 2022. godinu povećao je troškove plaća za čak 178%. S rezervom treba uzeti i brojke Varaždina koji je povećao troškove primanja igrača za 48%. Dio 2022. godine je bio također drugoligaš pa je logično da ima najveće povećanje od klubova koji su prošle sezone bili dio SHNL društva.

Najveći iskorak od ostalih je u postotku imala Istra, koja se očito nadala nadogradnji prošlosezonskog petog mjesta i proboju prema europskim pozicijama, ali to joj ove sezone nije ni malo uspjelo te je, zasad, osvojila 15 bodova manje nego u cijeloj prošloj sezoni. Plaće je povećala za 26% iliti za 521.822 eura.

Hajduk je najviše povećao proračun za plaće igrača ako gledamo apsolutne iznose umjesto postotaka. U odnosu na 2022. godinu potrošio je 2.072.512 eura više, odnosno 21% više nego godinu prije. Od ostalih klubova najveće povećanje je zabilježila Lokomotiva, a Gorica i Rijeka su ostale manje-više na istim iznosima kao u 2022. godini.

Tri kluba su smanjila troškove u odnosu na 2022. godinu. Slaven je to napravio u nogometno neznatnom iznosu od 151.330 eura, a Osijek je već prije najavio da je usmjeren tome da mu troškovi plaća budu u realnijim okvirima za klub pa je tako smanjio taj iznos za 12%, odnosno 1.155.200 eura. Za očekivati je da će u 2024. godini proračun biti još nešto manji.

Uvjerljivo najviše je troškove primanja igrača smanjio Dinamo. On je potrošio 14% manje, odnosno čak 3.478.215 eura manje. Novi predsjednik kluba Velimir Zajec je nedavno komentirao da će Dinamo ići u racionalizaciju ovog troška i da ima previše igrača pod ugovorom, ali sudeći po ovim brojkama, taj proces je započeo još prošle godine.

NAVIJAČI RIJEKE U STRAHU: EVO ZA KOJI IZNOS PJACA MOŽE OTIĆI U DINAMO!

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak