JE LI NOGOMET BIO BOLJI U 90-IMA? Ovo je pet razloga zašto mislimo da je…

FOTO:

Kada bacite pogled u nogometnu prošlost, čini se kako je zlatna era nogometa bila upravo u 90-ima. Od ludih vratarskih majica do relativne jednostavnosti sporta, nije ni iznenađujuće što navijači diljem svijeta čeznu za danima prije VAR-a, astronomskih plaća te još sigurno puno zanimljivih gledišta.

Novinar poznatog portala ‘UK Observera’, Richard Bevan, napisao je fantastičan članak koji nas je vratio u 90-te. Točnije, napisao je pet sjajnih razloga zašto je nogomet nedvojbeno bio bolji u 90-tima nego što je to danas u 2023. godini.

5. Golmanski dresovi su bili nevjerojatni

Ekipa koja je gledala nogomet u 90-ima sigurno će se sjetiti psihodeličnog napada raznih boja koje su bile na dresovima vratara. Bile su živahne, ekscentrične i, iskreno, izgledale su kao da ih je dizajnirao netko tko je bio na nekakvim narkoticima. Međutim, bili su nabijeni karakterom i postali su ikonični elementi nogometne kulture 90-ih.

4. Nogometaši: Bili su jedni od nas

U 90-ima su se nogometaši manje kao nedodirljive slavne osobe, a više kao prosječni tip iz puba. Navijači su osjetili dublju povezanost sa svojim omiljenim igračima, za koje se često činilo da će uživati u krigli i smijehu s navijačima kao i u postizanju hat tricka na terenu.

3. Slavni dani Serie A i Football Italie

Koliko puta ste samo znali čuti da je Serie A u 90-ima bila kao pravi nogometni NBA. AC Milan, Juventus, Inter Milano, Roma, Parma, Lazio, Sampdoria, Napoli, Torino i mnogi drugi. Engleski fanovi bili su navučeni na talijansku Serie A što možda najbolje svjedoči legendarni Channel 4’s koji je na programu imao ‘Football Italia’. Od spektakularnih golova Batistute i Ronalda pa sve do majstorske defenzive legendarnog Paola Maldinija. Italija je jako dugo bila broj jedan.

2. Manji utjecaj novca i TV prava

Novac je, posve logično, uvijek imao ulogu u nogometu, ali u devedesete su bile drugačije. Igrači su često dolazili iz manjih sredina pa su se morali probijati sve do samog vrha. Razvoj mladih igrača smatrao se ključnim. Isto tako, FA Kup je bio više nego samo tamo neko nogometno natjecanje. Imao je posebno značenje. No, čini se kako se danas taj fokus značajno promijenio prije svega zbog financijskih prioriteta.

1. Nogomet je bio zabavniji

Naravno, tehnička kvaliteta nogometa se itekako popravila danas, ali mnogi bi rekli da je to došlo po cijenu karaktera sporta. Devedesete su bile doba kada je okršaj koji je lomio kosti bio pokazivanje predanosti, a ne prekršaj za crveni karton.

I nemojmo zaboraviti jedinstvene osobnosti koje su krasile teren. Kako bi se igrači poput Vinnyja Jonesa snašli u današnjoj dezinficiranoj verziji igre? Ili ekscentrične nestašluke Gazze, Raya Parlora i Erica Cantone, igrača s nevjerojatnom osobnošću koji su unijeli dodatni užitak u igru.

Dakle, jesu li 90-e bile bolje doba za nogomet? Subjektivno je, naravno, ali ne može se poreći da je to bilo kada se sport činio zabavnijim, srodnijim i nedvojbeno uzbudljivijim. Dok plovimo kroz eru nogometa koja se čini sve komercijalnijom i odvojenijom od svojih korijena, teško je ne žudjeti za tim ‘dobrim starim vremenima’.

Komentari

komentara

« Povratak