NOGOMET VIŠE NEĆE BITI ISTI: Od sljedeće sezone uvodi se Wengerovo pravilo?

FOTO:

Bivši trener Arsenala i sadašnji šef FIFA-inog globalnog razvoja nogometa Arsene Wenger detektirao je zaleđe kao glavni problem VAR-a te smatra da se situacija mora popraviti. O tome govori već neko vrijeme, a FIFA je sad blizu uvođenja velike promjene u igru.

“Ljudi VAR-u najviše zamjeraju pravilo zaleđa. Imali smo dosuđena zaleđa zbog djelića centimetra ili doslovno zbog nosa. Moramo brzo promijeniti situaciju. Ima prostora za promjenu pravila. Ne možemo uzimati u obzir da je dio igračevog nosa u nedozvoljenoj poziciji, pa da je on u zaleđu jer smije zabiti nosom”, rekao je Wenger i dodao:

“Moj prijedlog je da igrač nije u zaleđu ako je bilo kojim dijelom tijela kojim smije zabiti gol u liniji sa zadnjim igračem protivničke obrane, čak i ako je ostatak napadačevog tijela ispred braniča.”

Sada se čini da je došao trenutak da se to pravilo i odobri. Posljednju riječ imat će Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), zadužen za odobravanje promjena pravila nogometne igre, ali čini se da će pravilo, koje je već testirano na utakmicama Švedskoj, a potom u Nizozemskoj i Italiji, biti odobreno.

Wenger se nadao da će ideja koju je predložio 2021. zaživjeti ranije i biti primjenjivana već na utakmicama Svjetskog prvenstva u Kataru, no čini se da će uskoro biti implementirana. Sljedeći sastanak IFAB-a je u siječnju i spekulira se da bi tada ovo pravilo moglo biti odobreno i stavljeno u pripremu za uvođenje od sljedeće sezone.

Komentari

komentara

« Povratak