Europa uskoro dobiva novu nogometnu reprezentaciju?

FOTO:

Baskija, autonomna pokrajina na sjeveru Španjolske s 2,2 milijuna stanovnika, želi imati svoju nogometnu reprezentaciju koja bi se natjecala u kvalifikacijama za europska i svjetska prvenstva. Baskijski nogometni savez u utorak je u Švicarskoj predao zahtjev krovnim organizacijama Uefi i Fifi. (HINA)

“To je službeni zahtjev u kojem tražimo primanje kao punopravne članice. Uz zahtjev je poslana sva pravna i administrativna dokumentacija koja podupire naš zahtjev”, navedeno je u priopćenju Baskijskog nogometnog saveza objavljenom u srijedu.

Fifa u svom sjedištu u Zürichu i Uefa u Nyonu zaprimile su zahtjev Baskije.

“To je legitimni i apsolutno ostvariv cilj gledano iz pravnog kuta. To potvrđuje primanje u članstvo (Uefe i Fife) i drugih europskih teritorija koji nisu samostalne države, a imaju dugu povijest svojih reprezentacija, s vlastitom ligom ili bez nje”, navedeno je u priopćenju.

Takve reprezentacije su, primjerice, Škotska, Wales i Sjeverna Irska kao dio Ujedinjenog Kraljevstva te Farski otoci pod suverenitetom Danske. Posljednjih godina su svoje reprezentacije dobili Kosovo te Gibraltar, koji je britanski teritorij na jugu Španjolske.

Komentari

komentara

« Povratak