HNL bi opet mogao imati dva predstavnika u Ligi prvaka!

FOTO:

Hrvatski klubovi ove sezone mogli bi napraviti jako puno za nacionalni koeficijent Hrvatske kad je u pitanju broj klubova koji sudjeluje u europskim natjecanjima.

Dinamo je to već učinio s tri pobjede u jednom i pol pretkolu ovogodišnje Lige prvaka dok Osijek, Rijeka i Hajduk to mogu učiniti od četvrtka, kad kreće njihova avantura u Konferencijskoj ligi.

Za razvrstavanje klubova u Ligi prvaka, Europa ligi ili Konferencijskoj ligi koristi se renking nacionalnih saveza u godini prije. Dakle, za sezonu 2022./2023. koristi se nacionalni koeficijent s kraja sezone 2020./2021., a Hrvatska je na toj ljestvici na 18. mjestu (prošle je bila 20.). To znači da će HNL sljedeće sezone u Ligu prvaka dati jednog predstavnika, ali ne u prvom nego u drugom pretkolu. Osvajač kupa će u Konferencijskoj ligi startati u 3. pretkolu, a druga i trećeplasirana momčad na tablici u 2. pretkolu. Ove sezone su svi startali u 2. pretkolu.

U koeficijent saveza ubrajaju se osvojeni bodovi u zadnjih pet godina. Pobjeda u pretkolima svih europskih natjecanja nosi jedan bod, a remi pola boda. Osvojeni bodovi svih klubova se zbrajaju i onda dijele s brojem klubova koji te sezone sudjeluju u europskim utakmicama. Ulazak u skupinu Lige prvaka donosi četiri boda, koji se također dijele s brojem klubova, dok ulazak u skupine Europa lige ili Konferencijske lige ne donosi dodatne bodove.

Pobjeda u grupnoj fazi svih natjecanja donosi dva boda, a remi jedan bod. Prvo mjesto u skupini vrijedi dodatnih pet bodova, u Europa ligi četiri, a u Konferencijskoj ligi jedan dva boda. Ulazak u osminu finala honorira se s dodatnim bodom samo u Europa ligi, dok pobjeda u nokaut fazi (od osmine finala) vrijedi dva boda, a remi jedan bod.

Jednostavnom računicom može se izračunati da je Dinamo ove sezone nacionalnom koeficijentu dodao 0.750 bodova. Dinamo je dobio tri utakmice u pretkolima Lige prvaka i tako osvojio tri boda koji su se podijelili s brojem hrvatskih klubova u Europi (4) i tako smo dobili 0.750 bodova.

S Dinamovih 0.750 bodova Hrvatska je za sezonu 2023./2024. trenutačno na 16. mjestu. Kad bi tako završila, imala bi jednog predstavnika u Ligi prvaka, ponovno jednog (osvajač Kupa) u Europa ligi te dva predstavnika u Konferencijskoj ligi. Da bi imala dva predstavnika u Ligi prvaka mora doći do 15. mjesta koje trenutačno drži Švicarska sa samo 0.025 bodova više od Hrvatske. Iza Hrvatske je Turska koja ima 0.700 bodova manje te Češka s 0.800 bodova manje, a obje te zemlje imaju po pet predstavnika u Europi, što znači da će se njihovi bodovi dijeliti na više klubova.

Ispred Švicarske je Cipar koji ima 0.350 bodova više od Hrvatske. Cipar osim Omonije predstavljaju još Anorthosis u Europa ligi te Apollon i AEL u Konferencijskoj ligi. Švicarska u 2. pretkolu Lige prvaka ima Young Boyse koji igraju protiv Slovana te Servette i Basel u Konferencijskoj ligi.

HNL se ne može ponovno osloniti samo na Dinamove rezultate, nego treba i pomoć ostalih klubova. Glavna “meta” je Cipar. Ako Apollon prođe Žilinu u 2. pretkolu Konferencijske lige, igrat će protiv Hajduka koji bi onda direktno mogao pomoći HNL-u eventualnim izbacivanjem Apollona ako to ranije ne napravi Žilina. Dobra je vijest da Anorthosis nije nositelj u 3. pretkolu Europa lige i mogao bi dobiti jako teškog protivnika, a ni Apollon ni AEL nisu megamomčadi koje mogu sigurno računati na prolazak.

No, nešto će se pitati i Turke i Čehe. Naime, turski prvak Bešiktaš ušao je izravno u Ligu prvaka i tamo može osvojiti dosta bodova, a Galatasaray u 2. pretkolu Lige prvaka igra protiv PSV-a. Iako imaju pet predstavnika pa se ukupan broj bodova dijeli s većim količnikom, može se dogoditi da Turska nadoknadi 0.700 bodova zaostatka za Hrvatskom. Ista stvar vrijedi i za Čehe koji u pretkolu Lige prvaka imaju Slaviju i Spartu te još tri predstavnika u Europa ligi i Konferencijskoj ligi, a zaostaju 0.800 bodova. (index.hr)

Komentari

komentara

« Povratak