PREDSTAVLJENA NOVA LIGA PRVAKA: Evo kako bi izgledao Dinamov ‘novi ždrijeb’…

FOTO:

Giorgio Marchetti, zamjenik glavnog tajnika UEFA-e, predstavio nam je u Nyonu novi model Lige prvaka i ostalih europskih klupskih natjecanja, koji stupa na snagu 2024. godine. (SN)

– U novom sustavu sva tri UEFA-ina klupska natjecanja imat će jednu ligu s 36 sudionika. Klubovi će u Ligi prvaka i Europskoj ligi odigrati po osam kola i trajat će do siječnja, potom dolazi nokaut-faza. U Konferencijskoj ligi igrat će šest kola do prosinca. Kvalifikacijski put prvaka povećat će se tako da daje pet pobjedničkih ekipa – kazao je Marchetti, poznat kao meštar ždrijeba.

To je i potvrdio jer njegov suradnik odmah je izradio simulaciju ždrijeba za Dinamo s kime bi igrao ove sezone da je na snazi novi model… Po novom, ako će prvak Europe imati ujedno i mjesto u Ligi prvaka kroz nacionalno prvenstvo, izravno u Ligu neće ući prvak države koja je 11. na UEFA-inoj tablici, što je sada Srbija, nego klub iz države koja nema izravan ulazak u Ligu prvaka, a ima najbolji koeficijent.

Trenutačno je to Šahtar, a odmah do njega naš Dinamo. Ako, pak, osvajač Europske lige ima već mjesto u Ligi prvaka, to jedno upražnjeno dobit će klub koji ima najbolji koeficijentm računajući i kvalifikacijski put prvaka i ligaški put gdje sudjeluju ekipe iz najjačih liga koje nisu izravno u skupini. U toj konkurenciji Dinamo je ovog časa četvrti jer ispred bi po ovogodišnjoj ulaznoj listi bili još Benfica i Rangers.

U Ligi prvaka svaka od 36 momčadi odigrat će osam utakmica, po dvije, jednu doma i vani, s rivalima iz svakog od četiri jakosna pota. Osam najboljih na tablici ide u osminu finala, a društvo od 9. do 24. mjesta igrat će play-off na dvije utakmice za proboj među 16 najboljih.

Pa, kako je ispao Dinamov “novi ždrijeb”? Umjesto po dvije utakmice s Milanom, Chelseajem i RB Salzburgom, igrao bi po jedan susret s Manchesterom Cityjem, PSG-om, Chelseajem, RB Leipzigom, RB Salzburgom, Interom, Celticom i Maccabijem iz Haife. Koliko bi bodova osvojio?

– Klubovi koji osvoje prvih osam mjesta u skupini igrat će do kraja kao u tenisu, po kosturu natjecanja. Recimo, prođu li dalje, u četvrtfinalu će ići prvo na osmog i tako dalje. Termini će i dalje biti 18.45 i 21.00 sat.

Za nas u Hrvatskoj velika i bitna novost jest da ćemo od 2024. imati jedan klub u kvalifikacijama Europske lige. Dakle, jedan u Ligi prvaka, jedan u Europskoj ligi i dva u Konferencijskoj ligi.

Komentari

komentara

« Povratak