Oni ruše stereotipe o glupim nogometašima

FOTO:

Zarade koje ostvaruju najbolji nogometaši današnjice dosežu vrtoglave iznose. Često se smatra da je sve što znaju udaranje lopte nogom, no brojni su primjeri profesionalaca koji su osim velike nogometne karijere uspjeli steći i vrhunske obrazovne rezultate.

Socrates

Iz igračkih dana prepoznatljiv po bradi i povezu oko glave, ovaj Brazilac ostao je zapamćen po iznimnoj karizmi i inteligenciji, kako na terenu tako i izvan njega. Kao kapetan, Brazil je predvodio na Svjetskom prvenstvu 1982., a sudjelovao je na istom natjecanju i 1986. Osim toga, Socrates je ostao poznat po diplomi iz medicine te po političkom angažmanu zbog čega je dobio nadimak „doktor Socrates“.

Shaka Hislop

Igračka je karijera ovog netipičnog golmana, bila puna uspona i padova, a poznatiji klubovi za koje je nastupao su Newcastle, Portsmouth i West Ham. Osim nogometne karijere Hislop se može pohvaliti diplomom iz strojarstvo, s prestižnog Howard University-a kao i sa suradnjom s američkom NASA-om.

Edwin Van Der Sar

Bivši vratar Manchester Uniteda i nizozemske nogometne reprezentacije može se pohvaliti s 27 različitih trofeja, ali i s diplomom sportskog menadžmenta. Danas radi kao direktor marketinga u  svom bivšem klubu Ajax-u, a poznat je i po izjavi: “Kao igrač sam mislio da je to težak posao, ali to je ništa u odnosu na rad u uredu”.

Arsene Wenger

Dugogodišnji Arsenalov strateg, nešto slabije poznat po igračkoj karijeri, često se naziva i “Le Professeur”, a prati ga reputacija studioznog i vrlo pedantnog trenera. Ovaj Francuz ima magisterij iz ekonomije sa Sveučilišta u Strasbourgu, a osim toga govori sedam svjetskih jezika.

Frank Lampard

Jedan od najboljih veznjaka svoje generacije i legenda engleskog nogometa ostao je poznat kao požrtvovan, precizan i hrabar igrač. Ipak, on slovi i za jednog od najinteligentnijih nogometaša modernog doba. Na prestižnoj britanskoj školi Brentwood, Lampard je postignuo natprosječne rezultate iz svih predmeta. Također, Lampard je 2009. podvrgnut testiranjima MENSA-e (međunarodna organizacija koja povezuje visokointeligentne ljude iz cijelog svijeta), a dobiveni rezultati spadaju u najbolje postignute rezultate u povijesti ove organizacije!

Juan Mata

Mladi je Španjolac, osim kao igrač Valencije, Chelsea, Manchester Uniteda te španjolske reprezentacije pažnju javnosti privukao sasvim netipičnim stilom života za jednog nogometaša. Mata je završio novinarstvo na Universidad Politecnica u Madridu, a kao igrač Chelsea slobodno je vrijeme koristio za online tečajeve iz marketinga i sportskog menadžmenta.

Slaven Bilić

Kakav bi to popis obrazovanih nogometaša bio bez Slavena Bilića?! Ovaj rođeni Splićanin istaknuo se igrama u West Ham Unitedu i Evertonu, ali i kao član „vatrene“ generacije hrvatske reprezentacije. Od 2001. gradi trenersku karijeru. Po struci, Bilić je diplomirani pravnik, a valja istaknuti da osim hrvatskog govori talijanski, njemački i engleski jezik. Hrvatska javnost ga poznaje i kao glazbenika, člana rock grupe Rawbau.

Komentari

komentara

« Povratak