DOGAĐAJ KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET: Prije godinu dana napustila nas je nezaboravna Božja ruka, veliki Diego!

FOTO:

Vrijeme zaista brzo leti, već je prošla godina dana od kada nas je zauvijek napustio legendarni Diego Armando Maradona. Mali zeleni bio je ponajbolji nogometaš svih vremena, njegova genijalnost je očaravala nogometne fanatike diljem svijeta.

Igrao je za velikane poput Barcelone, Seville i Napolija ali izvan terena nije bio ni približno dobar kao na travnjaku. Imao je mnogo poroka, jedan od tih je bila droga, kokain ga je koštao dugotrajne suspenzije u najboljim godinama.

“Bio je veliki šampion koji je milijunima ljudi donio radost, kako u Argentini, tako i Napulju. Ali bio je i krhak čovjek.” – najbolje ga je opisao njegov sunarodnjak Papa Franjo.

Službeno je Diego preminuo od posljedica srčanog udara, tri tjedna nakon rođendana te tjedan dana poslije teške operacije glave. Mitska je postala njegova Božja ruka kojom je srušio Englesku te postao svjetski prvak 1986. godine. U gradovima je njegovo ime ovjekovječeno brojnim grafitima u kojima ga se naziva bogom, svecem, vječnim i nezaboravnim. El Dios se nalazi na zidovima s anđeoskim krilima, žezlom ili kako ljubi trofej za naslov svjetskog prvaka.

“I ako je bila ruka, bila je Božja ruka.”

“Ja sam Maradona, dajem golove, radim greške. Sve mogu podnijeti, imam dovoljno široka ramena da se suprotstavim svima.”

“Messi zabije gol i slavi. Cristiano zabije gol i pozirao kao da je u reklami za šampon.” – samo su neke od kultnih izjava argentinskog nogometnog božanstva.

Preminuo je u Buenos Airesu u 61. godini života.

Komentari

komentara

« Povratak