ISTINA JE IZAŠLA NA VIDJELO: Evo zašto je Rakitić propustio zadnje utakmice Vatrenih!

FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Pouzdani nogometaš Hrvatske i Barcelone, Ivan Rakitić, poznat je kao jedan od najboljih veznjaka na svijetu. Hrvat se našao u centru zanimljivog istraživanja koje je napravio FIFPro, svjetski sindikat nogometaša sa sjedištem u Nizozemskoj.

Bivši igrač Basela, Schalkea i Seville imao je vrlo napornu prošlu sezonu s obzirom da je odigrao čak 55 utakmica u dresu Barcelone. Tu je i pet nastupa za Vatrene kroz Ligu nacija ili kvalifikacije za Euro, pa tako dolazimo do čudesnih 60 utakmica u samo godinu dana! Također, svi dobro znate da je Rakitić odradio kompletni turnir u Rusiji prošlog ljeta gdje je Hrvatska osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Neki naši mediji ostali su iznenađeni iz razloga što Rakitić nije bio pozvan za kvalifikacijski okršaj protiv Walesa u lipnju te za prijateljski dvoboj protiv Tunisa. Neki su čak otišli toliko daleko da su bacili priču da je veznjak Barcelone razočaran s onim što proživljava u Hrvatskoj te da razmišlja o odlasku iz reprezentacije!? Naravno, Rakitić je to sve sa stilom demantirao. Sada je otkriveno zašto nije bio na posljednjem popisu izbornika Dalića.

FIFPro, svjetski sindikat nogometaša sa sjedištem u Nizozemskoj, objavio je studiju pod nazivom „Na granici“ (At the limit) u kojoj upozorava kako klubovi pretjerano iskorištavaju igrače. Neki od njih odigrali su gotovo 80 utakmica u sezoni, skupivši preko 100.000 kilometara putujući sa svojim klubovima i reprezentacijama. Ovaj sindikat proveo je istraživanje među 500 velikih nogometaša, a pet poznatih nogometaša spomenuti su kao primjer pretjeranog igranja. Da, među njima je i Ivan Rakitić.

Rakitić je prošle sezone, u razdoblju od 25. svibnja 2018. do 13. lipnja 2019., odigrao 68 utakmica. Od toga je 14 bilo s reprezentacijom s kojom je proputovao 30.000 kilometara. Međunarodni sindikat pritom upozorava kako je Rakitić odigrao 72 posto svojih utakmica bez poštivanja odmora od pet dana među njima. Pet dana pauze između utakmica nužno je razdoblje kako bi se izbjegli zdravstveni problemi u kratkom i dugom roku. Ono što je posebno problematično kod njega je činjenica da zbog produženog nastupa na Mundijalu nije imao potreban odmor uoči nove sezone, tako da je potpuno normalno bilo da u nekom trenutku dođe do zamora materijala.

„Svakim danom sve konkurentnije lige i međunarodni turniri dovode do toga da igrači imaju sve kraća razdoblja odmora“, upozorava sindikat te dodaje:. „U nekim slučajevima nogometaši imaju manje od dva tjedna ljetnog godišnjeg odmora. Fizičko i psihičko iscrpljivanje igrača sve je izraženije.“

Na popisu igrača s najvećim brojem odigranih utakmica nalaze se i Heung-Min Son (Tottenham, Južna Koreja), Lasse Schöne (Ajax, Danska), Alisson Becker (Liverpool, Brazil) i Sadio Mané (Liverpool, Senegal).

HRVATI SU U MODI: MANDŽUKIĆ SE VRAĆA U BIVŠI KLUB?

IPAK ODLAZI? Talijani tvrde da je ovo novi klub Lovrena!

Komentari

komentara

« Povratak