JE LI OVO LUDOST ILI REALNOST? Evo gdje bi se 2030. godine moglo igrati Svjetsko prvenstvo!

FOTO:

Utakmicom između Katra i Ekvadora otvoreno je 22. izdanje Svjetskog prvenstva. Domaćin iz Azije se nije najbolje proveo s obzirom da su izgubili 0:2.

Kao što već znate, ovo je po prvi put u povijesti da se Svjetsko prvenstvo ne igra u svibnju, lipnju i srpnju. Isto tako, ovo je posljednji put završnica na kojoj će igrati 32 reprezentacije. Već od onog idućeg, koje će se održati 2026. godine, igrat će čak 48 reprezentacija. To će vrlo vjerojatno dovesti do dodatnog razvodnjavanja kvalitete, a osim broja ekipa promijenit će se još nekoliko stvari.

Od dodatnih 16 reprezentacija na Svjetskom prvenstvu, tri mjesta će dobiti azijske reprezentacije, četiri afričke, dva sjevernoameričke, dva južnoameričke, tri europske i jedna pacifička. Zadnji sudionik dobit će se međukontinentalnim razigravanjem.

Osim broja ekipa, mijenja se i format. Osim dosadašnjeg sistema u kojem dvije od četiri reprezentacije iz svake od osam skupina idu u osminu finala, na novom Mundijalu ćemo gledati 16 skupina s po tri ekipe.

U nokaut fazu će ići ponovno dvije reprezentacije, ali će se ovog puta odigrati jedno dodatno kolo nokaut-faze, šesnaestina finala u kojem će ostati najbolje 32 reprezentacije na turniru. Umjesto dosadašnje 64 utakmice, igrat će se njih 80.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvi Mundijal u povijesti koje će organizirati tri domaćina – Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada. Podsjetimo, dosad je jedino Svjetsko prvenstvo koje nije imalo jednog domaćina bilo ono 2002. godine koje se održalo u Japanu i Južnoj Koreji.

S obzirom na posljednjih nekoliko turnira (poput posljednjeg Eura) vidljivo je da bi praksa krovnih nogometnih kuća mogla biti ta da sve češće organiziraju turnire na teritoriju većeg broja zemalja. Tome u prilog idu i kandidature za Svjetsko prvenstvo 2030. godine.

Jedini samostalni kandidat je Maroko. Ostali kandidati bi zajednički organizirali turnir, a to su Portugal/Španjolska/Ukrajina i Paragvaj/Urugvaj/Čile/Argentina. Također, prvi put smo dobili i međukontinentalnu nominaciju i to između čak tri kontinenta. Zajednički su se kandidirali Egipat, Grčka i Saudijska Arabija.

Komentari

komentara

« Povratak