KAKAV ŠOK: Hajduku prijeti suspenzija zbog bizarnog slučaja!

FOTO:

Uoči početka utakmice između Slaven Belupa i Gorice mogli smo vidjeti kako kod momčadi gostiju nema veznog igrača Anthony Kalika.

Na nekim domaćim medijima špekuliralo se da li je u pitanju ozljeda, kazna ili da se radi o njegovom transferu. No, izgleda kako poznati sportski portal Germanijak.hr ima nove informacije u vezi toga. Oni ekskluzivno doznaju kako je Kalik odlučio bojkotirati treninge Gorice jer ne pristaju na ponudu Hajduka!

Pomalo iznenađujuće djelovala je postava koju je Samir Toplak poslao na Slaven Belupo. Izostanak Anthony Kalika na prvu je sugerirao kako je veznjak realizirao ili je pred realizacijom transfer u Hajduk, nešto o čemu se ovih dana nagađalo u medijskom prostoru. Jer, nije tajna da trener Dambrauskas visoko cijeni Kalika, da Gorica tržišno razmišlja i da je spremna na pregovore te da sam igrač žarko želi povratak na Poljud. Isto tako spominjao se transfer u mađarski Ferencvaroš.

Naime, Kalik nije konkurirao za utakmicu jer je samoinicijativno bojkotirao nekoliko Toplakovih treninga ovoga tjedna. Doznaje se kako je ogorčen zbog toga što ga ne puštaju u Split. Također se doznaje kako Gorica nije najbolje primila navodnu informaciju da su Hajduk i Kalik, odnosno njegov agent, samoinicijativno pregovarali kao i igračevo bojkotiranje ugovornih obaveza te ozbiljno razmišljaju o pravnim koracima, odnosno opciji prijave Hajduka nadležnim tijelima HNS-a.

Prema pravilniku FIFA-e, klubovi smiju ostvarivati samostalni kontakt s igračima koji su pod važećim ugovorom isključivo kada igrač uđe u posljednjih šest mjeseci ugovorne obaveze. Anthony Kalik vezan je uz Goricu do 31. svibnja sljedeće godine što znači da bez odobrenja kluba ne smije komunicirati s Hajdukom ili s bilo kojim drugim klubom.

U članku 18.3 (FIFA Regulation on status of players) jasno stoji:

“Klub koji namjerava sklopiti ugovor s profesionalcem mora o tome pismeno obavijestiti trenutni klub igrača prije nego što s njim uđe u pregovore. Profesionalac može biti slobodan sklopiti ugovor s drugim klubom samo ako je njegov ugovor s njegovim sadašnjim klubom istekao ili će isteći u roku od šest mjeseci. Svako kršenje ove odredbe podliježe odgovarajućim sankcijama”.

Nadalje, u članku 22 FIFA-ina pravilnika o posrednicima i agentima stoji sljedeće:

“Agentima igrača zabranjeno je prilaziti bilo kojem igraču koji je pod ugovorom s klubom s ciljem nagovaranja na prijevremeni raskid ugovora ili kršenja obveza iz ugovora o radu. Pretpostavlja se, osim ako se ne utvrdi suprotno, da je bilo koji posrednik igrača koji je uključen u kršenje ugovora koje je počinio igrač bez opravdanog razloga izazvao takvo kršenje ugovora”

Ako Gorica posjeduje čvrste dokaze da su Kalik ili njegov agent pregovarali s Hajdukom bez njihove suglasnosti, a doznaje se da ih posjeduje, onda bi se lako moglo dogoditi da Hajduk bude kažnjen zabranom obavljanja transfera na period od najmanje godinu dana.

Komentari

komentara

« Povratak