Kondicijski trener otkrio koliko je kilometara Brozović pretrčao protiv Nizozemske

FOTO:

Kondicijski trener hrvatske reprezentacije Luka Milanović gostovao je na N1 televiziji u Studiju uživo. Govorio je o fizičkoj i mentalnoj pripremi izabranika Zlatka Dalića, koji su na kraju sezone, u završnici Lige nacija, dvaput odigrali 120 minuta protiv Nizozemske i Španjolske te osvojili drugo mjesto toga natjecanja.

“Uvijek je raspoloženje malo ‘down’ kad se izgubi. Kako vrijeme ide, svjesni smo da smo napravili velik uspjeh. Kad ti druga mjesta postanu blagi neuspjeh, to je pokazatelj da si dobar”, rekao je Milanović pa govorio o mentalnoj snazi: “Ne samo tijekom utakmice nego i izvan terena. Svi naši igrači su vrhunski profesionalci koji paze na svoj životni stil. Prehrana, san, dodatni trening…”

Otkrio je da je Marcelo Brozović u polufinalu protiv Nizozemske, koju je Hrvatska nakon produžetaka pobijedila 4:2, pretrčao 17.700 metara. Objasnio je i kako izgleda radni dan reprezentativaca: “Ujutro imamo termin za teretanu dva sata, koji nije obvezan, ali svi dolaze i rade po svojim programima. Ne mora to biti ništa intenzivno, tek toliko da popodne na pravom treningu budu najbolji mogući.”

“Oporavak je bitan za vrhunske sportaše, san također. Naši reprezentativci spavaju oko devet sati dnevno, ali koriste i popodnevni ‘nap’ (op. a. spavanac). Neki odspavaju pola sata do 45 minuta, neki i sat vremena. To je važno oružje”, ističe Milanović.

Dodao je kako hrvatski nogometaši uvijek idu na pobjedu, tako i na treningu. “Pa oni ne bi pustili rođenoj majci na nekoj vježbi na treningu. Na treningu nema nebitne lopte. Oni su pozitivni manijaci!” rekao je kondicijski trener.

Na kraju je govorio o Luki Modriću, koji će uskoro napuniti 38 godina i koji je na kraju naporne sezone također odigrao dvije utakmice po 120 minuta. “San, prehrana, trening, stabilan obiteljski život i mentalna snaga. Kad to sve zbrojite, uz dobru genetiku, možete dugo trajati.

Tu je i kontrola emocija. Ne troši se nepotrebno. Donosi dobre sitne odluke svaki dan i nakon toliko godina na vrhunskoj razini postanete ekonomični na terenu i izvan njega. Luka je sve to posložio na najvišoj razini. O njemu priča cijeli svijet”, zaključio je Milanović.

Komentari

komentara

« Povratak