OVOGA MU NIJE TREBALO: Salaha na udaru kritika zbog kraljice Elizabete!

FOTO:

Cijela Velika Britanija u ponedjeljak se oprostila od kraljice Elizabete II. Brojne poznate ličnosti iskazale su svoju sućut obitelji povodom njene smrti.

Ovoga mu nije trebalo

Od preminule kraljice Elizabete II oprostio se i Mohamed Salah. Zvijezda Liverpoola napisala je na Instagramu:

„Ovog emotivnog dana, u mislima sam s kraljevskom obitelji.“

I dok su engleski navijači s odobravanjem dočekali ovu objavu, iz rodnog Egipta Salahu stižu žestoke kritike. Naime, Egipćani su Salahu zamjerili da je zaboravio tešku prošlost svoje zemlje i pogubno djelovanje Britanije na nju. Ovo su neki od komentara bijesnih sunarodnjaka:

„Što je tebi?”

„Pročtiaj što je učinila Arapima i njenu priču prije nego ovako nešto objaviš”.

„Doslovno je za*ebala i nas i cijeli svijet”

„Pitaj djeda šta je radila, pa onda objavi ovu fotografiju”

„Slušaj Mo, podržavam te od 2014. i nastavit ću te podržavati jer ti utjelovljuješ san koji je nekada bio moj i san mnogih od nas Egipćana. I znam da vam je rečeno da to učinite, da objavite, ali ne možemo opravdati činjenicu da je ona bila ta koja je pokrenula trostruku agresiju na Egipat 1956. godine”.

Kako bi mogli razumijeti bijes Egipćana treba malo zaviriti u povijest. Naime, Velika Britanija je 50-tih imala veliku ulogu u tzv. Sueskoj krizi. Radilo se o kontroli Sueskog kanala, koji je sagrađen je 1859. godine. Već 1882. dionice Sueskog kanala kupili su Britanci. Tek 1922. vratio se u posjed Egiptu, koji je stekao neovisnost nakon pada Osmanskog carstva.

Britanci su na Suez opet vratili 1936.-1951., da bi egipatski predsjednik Gamal Naser nacionalizirao kanal 1956. To je uzrokovalo rat i vojnu agresiju Velike Britanije, Francuske i Izraela na Egipat. Slične vojne operacije ponovile su se i 1967. i 1973. godine, a sve to vrijeme na tronu Velike Britanije bila je upravo Elizabeta II.

Komentari

komentara

« Povratak