RIVALSTVO KOJE TRAJE DESETLJEĆIMA: Tko ima više uspjeha u međusobnim susretima, a tko ima najveću pobjedu?

FOTO:

Večeras se od 20 sati igra najveći hrrvatski nogometni derbi. Iako rezultatski Dinamo i Hajduk ove sezone nisu jedan drugome tolika konkurencija, susret je ovo koji uvijek pobuđuje posebnu pažnju navijača i javnosti.

Dinamo dobio 99, Hajduk 70 dosadašnjih utakmica

Rivalstvo Zagrepčana i Splićana traje već godinama. Preciznije, od 1913. godine kada su Hajduk i Građanski, 23. ožujka, na sam Uskrs, odigrali prvu utakmicu. Na igralištu Maksimir, Građanski je svladao Hajduk s 3:2.

Prvi sraz Hajduka i momčadi pod imenom Dinamo (koja se smatra naslijednikom Građanskog) odigran je 1. travnja 1946.

Općenito, do danas je odigrano 225 tzv. „vječnih derbija“. U međusobnim susretima, Dinamo ima 99 pobjeda, Hajduk 70 dok je 56 susreta završilo neodlučeno. I što se pogodaka tiče, Dinamo je u prednosti; Modri su Hajduku zabili 320 pogodaka, dok je Hajduk Dinamu njih 254.

Najveću pobjedu ostvario je Hajduk, i to na gostovanju u Zagrebu, 0:6, 1955. godine. Po dva pogotka postigli su Bernard Vukas Bajdo, Joško Vidošević i Sulejman Rebac. Najveća Dinamova pobjeda dogodila se 2013. u četvrtfinalu Kupa kada su Modri s 5:0 porazili Hajduk. Strijelci su bili dva puta Duje Čop te po jednom Šimunić, Fernándes i Halilović.

Evo još nekih zanimljivosti…

Najbolji Dinamov strijelac u „vječnim derbijima“ je Franjo Wölfl s ukupno 15 pogodaka, dok je u redovima Hajduka to Mijo Caktaš s njih šest.

Najbrži postignuti pogodak dao je Hajdukov Milan Rapaić, u sezoni 1995./1996. i to već u prvoj minuti.

Najbrži crveni karton u derbiju dobio je Dinamov Anderson Costa, točno 10 sekundi nakon što je ušao u igru.

Najviše prvenstvenih derbija između ova dva kluba odigrao je Edin Mujčin – 24 utakmice.

Najviše žutih kartona imaju Jasmin Agić i Mario Carević – obojica po devet žutih kartona.

Prvi hat-trick u derbijima ostvario je Dinamov Eduardo da Silva 2007.godine, dok je drugi puta to uspjelo  Ángelu Henríquezu, 2015. godine.

Najviše navijača na derbiju Hajduka i Dinama bilo je 1982. godine na Poljudu. Nagađa se da je tad utakmicu gledalo blizu 65 tisuća navijača.

Zbog opisanog rivalstva, igrači koji su igrali i za Dinamo i za Hajduk uvijek su posebno zanimljivi oku javnosti. Svakako najzvučnija imena od njih su: Joško Jeličić, Niko Kranjčar, Srđan Mladinić, Mirko Hrgović, Ante Rukavina, Duje Čop, Franko Andrijašević, Vilson Džoni, Ardian Kozniku, Goce Sedloski, Dario Jertec, Marjan Buljat, Danijel Hrman, Mario Grgurović…

Spomenimo i kako je jedan od takvih igrača i Stjepan Deverić. On je možda i je jedini igrač koji je jednako cijenjen i kod navijača Dinama i Hajduka, a svakako je i jedini nogometaš koji je u povijesti najvećeg derbija zabijao u gostima i za Dinamo i za Hajduk.

Komentari

komentara

« Povratak