SKANDALOZNA FOTOGRAFIJA: FIFA kažnjava Srbiju zbog slike iz svlačionice

FOTO:

Međunarodni nogometni savez (FIFA) pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog zastave izvješene u svlačionici te reprezentacije uoči utakmice protiv Brazila, a na kojoj je Kosovo prikazano kao dio te zemlje.

Fotografija iz srpske svlačionice sa spornom zastavom i natpisom “Nema predaje” naišla je na reakciju kosovske ministrice kulture, mladih i sporta Hajrulle Ceku koja je putem twittera poručila:

“Sramotne slike iz srpske svlačionice iskazuju poruke mržnje, ksenofobije i genocida prema Kosovu tijekom Svjetskog prvenstva. Očekujem konkretne akcije FIFA-e s obzirom da je Nogometni savez Kosova punopravi član FIFA-e i UEFA-e”, objavila je Ceku.

Oglasili su se i iz Kosovskog nogometnog saveza koji je član krovne nogometne organizacije od 2016. godine: “Svjetsko prvenstvo je događaj koji bi trebao širiti radost i jedinstvo te slati poruke nade i mira, a ne mržnje. Tražimo od FIFA-e da poduzme mjere protiv takvih postupaka”, prenosi SN.

“Disciplinska komisija FIFA-e pokrenula je istragu protiv Srpskog nogometnog saveza zbog zastave izvješene u svlačionici prije utakmice s Brazilom na osnovu članka 11 Disciplnskog pravilnika i članka 4 Pravilnika Svjetskog prvenstva 2022”, poručili su iz FIFA-e.

Srbija je svoj put na Svjetskom prvenstvu u Kataru počela porazom od Brazila od 2:0. U idućem kolu ih čeka okršaj s Kamerunom, a neugodno je bilo na presici između ove dvije utakmice.

Reprezentativci Srbije Marko Grujić i Nemanja Maksimović su izašli pred novinare, a jedan od predstavnika medija koji radi za Associated Press ih je pitao zašto je reprezentacija razvukla zastavu: “Kosovo je Srbija, nema predaje”. Iako je riječ o jasnoj političkoj poruci, srpski reprezentativci nisu smjeli odgovoriti na ovo pitanje jer “se ovdje radi samo o utakmici”.

“Na ovoj ćemo konferenciji za medije govoriti samo o meču. Nećemo se baviti temama koje nemaju dodirnih točaka s utakmicom protiv Kameruna”, poručio je glasnogovornik Srbije

Komentari

komentara

« Povratak