Tko je bio Ferenc Puskás i zašto FIFA dodjeljuje nagradu njemu u čast?

FOTO:

Pomalo u sjeni rivalstva dvaju najboljih igrača današnjice, Messija i Ronalda ostala je Nagrada Ferenca Puskása, također dodijeljena na FIFA-inoj svečanosti u Zurichu. Ova nagrada se dodjeljuje već osmu godinu za redom za najljepši zgoditak u protekloj godini. Zašto ona nosi naziv Ferenc Puskás?

Ferenc Puskás – predvodnik mađarske „lake konjice“

Dobri poznavatelji nogometne povijesti znaju da se Ferenc Puskás smatra jednim od najvećih nogometaša svih vremena. Rođen davne 1927. predvodio je Mađarsku nogometnu reprezentaciju u senzacionalnim uspjesima 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća. Ovaj se ubojiti napadač tijekom karijere istaknu u dvama klubovima, mađarskom Budapest Honvédu i Real Madridu, a u 529 odigranih utakmica ukupno je postigao 514 pogodaka. Za mađarsku je reprezentaciju u 85 utakmica postigao 84 zgoditka. Osim klupskih uspjeha, osvajanja nacionalnih liga i kupova te europske lige, Puskás je u svoju bogatu karijeru upisao i osvajanje olimpijskog zlata 1952. te srebra na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1954. godine. Od 1967. se posvećuje trenerskoj karijeri, a nažalost 2006. umire od upale pluća. U Mađarskoj je Ferenc Puskás štovan kao jedna od najvećih sportskih nacionalnih ikona, a njemu je u čast 2002. preimenovan i najveći nacionalni stadion u Budimpešti.

FIFA odala počast Puskásu

Kako bi zauvijek ostalo sjećanje na ovog nogometnog velikana, od 2009. FIFA dodjeljuje Nagradu Ferenc Puskás za najdojmljiviji, odnosno najljepši gol. Kriteriji koje nominirani za ovu nagradu moraju zadovoljavati su: ljepota i spretnost izvedbe te fair play.

Od 2009. dobitnici ove nagrade su redom bili: Cristiano Ronaldo, Hamit Altıntop, Neymar, Miroslav Stoch, Zlatan Ibrahimović, James Rodriguez, Wendell Lira te ovogodišnji laureat Mohd Faiz Subri.

Zanimljivo je i da je su tri igrača s najviše nominacija za ovu nagradu Lionel Messi (5), Neymar (5) i Zlatan Ibrahimović (3) pri čemu je Messi jedini koji je nikad nije osvojio.

Komentari

komentara

« Povratak