Hrvatski klupski nogomet u problemu: Evo što se trenutačno događa na ljestvici

FOTO:

Iako su se ove sezone očekivala možda dva kluba u europskoj jeseni, čini se da će sve opet ostati samo na Dinamu. Nije poznato u skupinama kojeg će europskog natjecanja igrati hrvatski prvak, ali znamo da će tamo vjerojatno biti jedini.

Rijeka ispred sebe ima Lille u play-offu Konferencijske lige. Mogu li Riječani do čuda? Sve je moguće, ali posljednja dva europska protivnika kluba s Rujevice nisu nam zbog svoje jačine mogla dati jasnu sliku o tome što mogu Jakirovićeve trupe.

Predstavnici Kosova i Farskih Otoka su preskočeni, no sada je tu Lille, jedan od najsnažnijih francuskih klubova, i Rijeka će uistinu trebati neku senzaciju.

Predsezonske nade u više klubova u europskoj jeseni dobrim je dijelom ugasio sam ždrijeb. Osijek nije imao sreću s jakom i ambicioznom Adanom, a Rijeka sa spomenutim Lilleom. Jedini kome su se kuglice donekle posložile bio je Hajduk, ali priliku je uprskao.

Hrvatski klupski nogomet trenutačno je na 20. mjestu ljestvice zemalja. Sanjala se 15. pozicija i dva predstavnika u Ligi prvaka, a sada bi se moglo dogoditi i da padnemo ispod trenutačne pozicije.

Ne samo to, prijeti nam da padnemo ispod 22. pozicije, a to bi značilo da će prvak opet od 2025. morati u kvalifikacije za Ligu prvaka od 1. pretkola!

Situaciju aktivno prati Tomislav Globan, profesor sportske ekonomije na Zagrebačkom sveučilištu.

”Da sačuvamo poziciju u top 22, važno nam je da Legia ispadne od Midtjyllanda i APOEL od Genta. Tada Dinamo, ako ostane jedini naš klub u Europi najesen, ne bi trebao imati problema obraniti mjesto među prva 22 kluba. Ispadanje iz top 22 znači da bi nam prvak morao kretati od CL-Q1”, napisao je Globan na mreži X, dojučerašnjem Twitteru.

”Možemo mi to obraniti i ako Poljaci i Ciprani uđu s 2 u grupe, ali tada bi Dinamo, ako ostane jedini naš klub, morao osvojiti solidan broj bodova u grupnoj fazi i vjerojatno na proljeće”, dodao je profesor.

Tako smo i ove sezone došli do logičnog zaključka i pitanja – je li HNL precijenjena liga? (Gol.hr)

Komentari

komentara

« Povratak