MOŽEMO LI TO OSTVARITI? Evo što se mora dogoditi da Hrvatska bude nositelj na Euru u Njemačkoj!

FOTO:

Rujanski reprezentativni ciklus završio je s dvije pobjede Hrvatske (Latvija i Armenija). S tim pobjedama Dalić i društvo vratili su se na vrh tablice, a do kraja kvalifikacija ostalo je još četiri utakmice koje će se odigrati u listopadu i studenom.

Sada se već uvelike priča o nositeljima koji će to biti za vrijeme ždrijeba grupne faze Europskog prvenstva koje će se sljedeće godine igrati u Njemačkoj. Ždrijeb će se održati drugog prosinca u Hamburgu s početkom u 18:00. Nakon reprezentativne stanke i novih utakmica samo su tri reprezentacije stopostotne u kvalifikacijskom ciklusu. To su Portugal, Škotska i Francuska.

Portugalci imaju maksimalnih 18 bodova iz šest utakmica uz nevjerojatnu gol razliku od 24-0. Škotska (gol razlika 12-1) i Francuska (11-0) imaju po 15 bodova iz pet utakmica, a dominantan učinak reprezentacija odredit će tko će biti nositelj u grupnoj fazi EP-a. Pet prvoplasiranih reprezentacija zauzet će status nositelja u ždrijebu završnog turnira koji će se 2. prosinca održati u Hamburgu, a profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Tomislav Globan objasnio je kako Hrvatska može završiti među pet najboljih reprezentacija.

‘Vatreni’ su do sada ispustili dva boda (remijem s Walesom), kao i Engleska, Belgija i Mađarska. Englezi (+14) i Belgijanci (+12) imaju bolju gol razliku od Hrvatske (+8), ali put u prvih pet Hrvatskoj mogla bi popločiti Škotska, koju očekuje težak susret sa Španjolskom. Hrvatska bi, uz poraz Škotske, mogla zaraditi status nositelja s pobjedama u preostale četiri utakmice kvalifikacija. Ako ‘vatreni’ izgube još bodova, onda je situacija nešto kompliciranija.

Onda bi se ‘vatreni’ morali nadati kiksu Belgije, koju očekuju teške utakmice s Austrijom i Švedskom, ili novom krivom koraku Engleza, koje nakon remija čeka još jedan susret s Ukrajinom, kao i utakmica s Italijom kojoj je bitan svaki bod, piše 24sata.

Zanimljivo, Hrvatska nikada nije bila nositelj na Europskom prvenstvu. Čak tri puta smo bili u drugom potu, a najbliži prvoj jakosnoj skupini bili smo uoči ždrijeba za Euro 2008. godine koje se igralo u Austriji i Švicarskoj. Ispred Hrvatske tada su bili samo Grčka i Nizozemska, ali i Austrija i Švicarska zbog domaćinstva.

Komentari

komentara

« Povratak