NIJE SVE TAKO SIVO: Evo po čemu je Hajduk prvi u HNL-u!

FOTO:

Po mnogima, Hajduk je i ove sezone podbacio. Trenutno se nalazi na petom mjestu 1. HNL, a za vodećim dvojcem, Osijekom i Dinamom, zaostaje devetnaest, odnosno dvadest i jedan bod.

Nije ipak sve tako loše

Iako je možda tek peti na ljestvici 1. HNL, Hajduk je po jednom faktoru ipak najbolji u domaćem prvenstvu. Naime, Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je kako je Hajduk klub koji daje najveću priliku igračima mlađim od 21 godine. Drugim riječima, 18,7% minutaže u Hajduku su dobili igrači do 21 godine. Nakon njega slijede Šibenik (16 %), Istra 1961 (15 %) i Lokomotiva (13.7 %).

Zanimljivo, od 999 klubova iz 71 lige, na vrhu je latvijski klub Metta gdje su U-21 igrači sakupili čak 88.1“% ukupne minutaže. U najjačim ligama najviše je prilike mladim igračima dala Borussia Dortmund (28.5 %), Nica (24.3 %) i Monaco Nike Kovača (24.1 %).

Općenito, ako se gleda prosjek godina igrača po klubovima, Slovačka Žilina ima najmlađu momčad u Europi, s prosjekom igrača od 21.3 godine. Od hrvatskih klubova najmlađu momčad ima Šibenik, gdje je prosjek 24.6 što je ujedno i 29. mjesto u Europi.

Ukupno gledano liga s najmlađim igračima je je slovačka Superliga, gdje je prosjek godina 24.8. Prva HNL je na drugom mjestu s prosjekom 25.3.

Komentari

komentara

« Povratak