OD MUNDIJALA U KATARU: FIFA potvrdila uvođenje nove revolucionarne promjene!

FOTO:

Krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) potvrdila je novu promjenu koja kreće s primjenom na Svjetskom prvenstvu krajem ove godine.

Korak dalje

FIFA je potvrdila kako će na Mundijalu u Kataru po prvi puta biti u primjeni tehnologija za tzv. poluautomatsko detektiranje zaleđa. Drugim riječima, informacije o nedozvoljenoj poziciji dobit će se puno brže nego do sad i bit će preciznije.

Naravno, konačna odluka o zaleđu će biti i dalje na procjeni suca, no ova nova tehnologija zapravo znači korak dalje u razvoju VAR tehnologije. Naime, „poluautomatska ofsajd tehnologija“ će koristiti 12 posebnih kamera, montiranih pod krovom stadiona, koje će pratiti kretanje lopte. Istovremeno će se pratiti i 29 referentnih točaka na svakom od igrača, 50 puta u sekundi. Ovih 29 točaka podrazumijeva sve zglobove, ekstremitete i druge djelove tijela koji mogu ući u zaleđe, a omogućit će točan 3D prikaz položaja igrača na terenu.

Zanimljivo, i lopta s kojom će se igrati u Kataru će biti opremljena posebnom tehnologijom, odnosno IMU senzororom. On će 500 puta u sekundi slati podatke u operativnu sobu te omogućiti precizno mjerenje pozicije udarca ili dodira.

Komentari

komentara

« Povratak