PITANE ŽIVOTA I SMRTI: Iranci se u strahu vraćaju kući!

FOTO:

Iran je svoj ovogodišnji nastup na Mundijalu završio porazom od Sjedinjenih Američkih Država, 1:0. Na žalost, pitanje je kako će njihov povratak u domovinu završiti…

Strogi režim

Niz svjetskih novinskih agencija javlja kako bi se reprezentativci Irana po povratku u domovinu mogli suočiti s uhićenjima i fizičkim kaznama.

Podsjetimo, Iranci su iz protesta zbog policijskog nasilja prema ženama i demonstrantima u svojoj zemlji odbili pjevati himnu na prvoj utakmici u skupini, protiv Engleske. Stručnjak za iransku politiku Kenneth R. Timmerman je u razgovoru za NY Post priznao kako se boji kako će kazne za reperezentativce biti drastične.

Bivši CIA agent za specijalne operacije Mike Baker također je pretpostavio kako bi kazne mogle biti zaista brutalne:

„Iranski režim je do sad pokazao nevjerojatnu brutalnost. Ne vjerujem da će tek tako postati racionalni u ovom slučaju. Bojim se da iranski nogometaši neće dobro završiti.“

Zanimljivo, iranska je televizija bila spremna na protest svojih reprezentativaca. Tijekom izvođenja himne je isključila prijenos, da bi se opet uključila kad je počela utakmica.

Inače nakon utakmice s Engleskom, Iranci su pozvani na sastanak s pripadnicima „Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC)“., prenosi CNN. Isti izvor tvrdi kako su igrači upozoreni kako će se njihove obitelji suočiti s “nasiljem i mučenjem” ako ne budu pjevali nacionalnu himnu ili ako na bilo koji način pokažu protest prema režimu u Teheranu. Igrači su pjevali himnu na drugoj utakmici protiv Walesa, kao i na onoj protiv SAD-a.

Komentari

komentara

« Povratak