POČIVAO U MIRU: Preminuo bivši vratar Hajduka…

FOTO:

Lukša Poklepović, nekadašnji vratar Hajduka, preminuo je u Splitu nakon kratke i teške bolesti u 78. godini.

Luka, u Splitu i Hajduku poznatiji kao Lukša Poklepović, rođen je u Splitu 16. veljače 1945. godine. Nogometnu karijeru započeo je 1958. u tićima i repcima Hajduka pod vodstvom Luke Kaliterne i profesora Dušana Đorđevića.

Tijekom četiri godine prošao je kroz Hajdukove mlađe uzraste, a za prvu momčad Hajduka debitirao je u prvenstvenom susretu protiv Partizana u Beogradu 1962. godine pod vodstvom Florijana Matekala.

Potom je s vratarima Hajduka tog vremena Radomirom Vukčevićem, Zdenkom Vukasovićem i Antom Sirkovićem čuvao vrata do 1967. godine, kada, kako ističe, u sportskom smislu ”emigrira” iz Jugoslavije jer se tada nije smjelo ići van prije 28. godine, a on je imao samo 22. S Andrijom Ankovićem otišao je u njemački prvoligaški klub Kaiserslautern. Međutim, zbog sportske emigracije bio je prisiljen godinu dana pauzirati.

Naredne 1968. godine Lukša Poklepović prihvaća poziv belgijskog prvoligaša Beverena, čiji gol čuva do 1973., kada se vraća kući i pristupa tada republičkom ligašu Solinu, gdje je godinu dana vratar i trener vratara u klubu.

Zatim je od 1974. do 1975. godine bio vratar drugoligaša Šibenika, a od 1975. do 1977. čuvao gol grčkog prvoligaša OFI-e s Krete. Teška ozljeda koljena 1977. godine prisilila je Poklepovića na relativno rani prestanak aktivnog igranja u 32. godini.

Lukša Poklepović za Hajduk ima ukupno 82 nastupa, a bio je i član momčadi Hajduka koja je u sezoni 1966./67. Splitu prvi put donijela jugoslavenski nogometni kup.

Potrebno je istaknuti i da je Lukša Poklepović branio za juniorsku, omladinsku i B reprezentaciju Jugoslavije. Godine 1964. sa samo devetnaest godina bio je pozvan u A reprezentaciju Jugoslavije, ali zbog ozljede nije nastupio. Kao vratar reprezentacije Jugoslavije do 19 godina osvojio je srebrnu medalju na Europskom prvenstvu 1962. u Rumunjskoj.

Komentari

komentara

« Povratak