POTPUNO NOVA IDEJA: Evo kako bi mogao izgledati novi stadion Dinama!

FOTO:

Iskoristi što vrijedi, što manje rušiti, a što brže i jeftinije graditi bile su ideje vodilje arhitekta amatera Radislava Ujdura da ponudi svoj projekt-ideju, koja je sveobuhvatna i Zagrebu osigurava stadion po svim visokim kriterijima Uefe za čak 35 tisuća gledatelja u potpuno natkrivenom stadionu Priča kao da se ciklički ponavlja od prilike do prilike… (večernji.hr)

U glavnoj je ulozi Dinamov stadion u Maksimiru. Želio ga je Ćiro Blažević, želio i Dinamo i njegov predsjednik Barišić i mnogi drugi ljudi koji žive nogomet ili im je stalo do njega. Mnogi se ne ustručavaju reći da je to ruglo i da je sramota za drugu nogometnu reprezentaciju svijeta.

Nogometaši su nam priuštili puno finog nacionalnog slavlja, a slično je zadnjih godina i s Dinamom, koji se uspješno bori na europskom nogometnom frontu. A Maksimir izgleda poput krezubog starčeka, s istočnom tribinom koju je onesposobio potres i sa zapadnom koja je trenutno pravo strašilo… Sjever je nekakva preskupa i poludovršena nikome potrebna građevina, a jug se već odavna treba obnavljati…

Ono što je u ideji Radislava Ujdura fascinantno jest princip korištenja postojećeg, pa se umjesto gradnje potpuno novog objekta, pristupa rekonstrukciji postojećeg, čime se lakše dobivaju dozvole i ubrzava gradnja, po boljim cijenama. Radislav kaže da je kupolu kojom je natkriven stadion zamislio u obliku velikog »kuglofa«, što je simbolično poštivanje nacionalne i gradske kulturno-gastronomske tradicije, a i najbliže je ideji akademika Magaša čime će se dobiti natkrivena »plitica« sa kompletno pokrivenim gledalište na svim stranama. Odlučio je kao sastavne dijelove koristiti elemente južne tribine, a teren je primaknut tribinama, jer je ukopan za tri metra kako bi se u dobio prostor za nove redove, a i sačuvano je osam tisuća postojećih sjedećih mjesta i u konačnici dobio reprezentativan objekt za oko 35 tisuća gledatelja.

Dužina kupole kola natkriljuje gledalište iznosi 252 metra, širina 203, a visoka je 38 metara. U sklopu zapadne tribine nalazi se šest etaža ukupne površine dvanaest tisuća kvadrata, na vrhu je VIP loža, tamo je i press-prostor, komentatorske pozicije, a poseban je i prostor za invalidne osobe. »Kuglof« ima i veliki broj ulaza-izlaza, čime se ubrzava protok publike i smanjuje opasnost stampeda ili nereda.

Komentari

komentara

« Povratak