Gazzetta nazvala Zrinjski ustaškim klubom pa im fantastično odgovorio Izraelac iz uprave kluba

FOTO:

Talijanska La Gazetta dello Sport objavila je u ponedjeljak članak novinara Lorenza Topella s naslovom “Zrinjski iz Mostara, ustaški klub koji osvaja Europu” u kojemu se autor osvrće na prvaka Bosne i Hercegovine koji je ostvario povijesni uspjeh plasmanom u natjecanje po skupinama nekog od europskih natjecanja.

Naveo je kako su komunističke vlasti zabranile rad Zrinjskog 1945. godine “zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije kluba i njegovih navijača”. Topella je naveo i kako u momčadi uglavnom igraju Hrvati te da na grbu nose “crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam” i u tome kontekstu spominje i rušenje Staroga mosta.

Zrinjski trenutno vodi hrvatski trener Krunoslav Rendulić, koji je momčad uveo u play-off kvalifikacija za Europa ligu. Ondje će prvak Bosne i Hercegovine igrati protiv austrijskog LASK-a iz Linza. U slučaju da Zrinjski ispadne, osigurao je najmanje igranje u skupinama Konferencijske lige, što dosad nije uspio nijedan klub iz Bosne i Hercegovine.

U posebnom reagiranju na članak u talijanskoj tiskovini potpredsjednik Zrinjskog Amir Gross Kabiri, koji se deklarirao kao Židov i izraelski biznismen, rekao je kako neće dopustiti narušavanje ugleda Zrinjskog te da prema takvim pojavama neće imati tolerancije. Ocijenio je kako je današnji HŠK Zrinjski sve suprotno od navedenog u članku Gazzette dello Sport.

“Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati vjeran svojim vrijednostima. Mogu vas uvjeriti, kao član ove zajednice već nekoliko godina, kao Židov iz Države Izrael, da prošlost nikada neće biti zaboravljena”, rekao je Kabiri.

Više sportskih novinara iz BiH ocijenilo je napis talijanske tiskovine zlonamjernom glupošću. “To je apsolutna glupost”, rekao je predsjednik Asocijacije sportskih novinara u BiH Emir Delić u izjavi za portal Bljesak. Dodao je da takve navode najbolje demantira sastav bosanskohercegovačkog prvaka te da uprava nikada nije zagovarala radikalizam.

Dino Kurbegović, sportski novinar iz Zenice, istaknuo je kako je Zrinjski najuspješnija nogometna momčad u BiH u kojoj igraju Bošnjaci, Hrvati i Srbi. “Za Zrinjski nastupaju Nemanja, Slobodan, Kerim, Omer, Adnan, Tomislav, Hrvoje, Zvonimir… Da je ustaški klub, kao što pišu kolege iz Gazzette, ne bih se složio”, istaknuo je. Dodao je kako nikada na stadionu Zrinjskog nije doživio nikakvu neugodnost.

Dramaturg Dragan Komadina, autor budućeg filma o HŠK Zrinjskom, naveo je kako će se tim djelom pokazati posve drukčija istina o mostarskome klubu. Dugogodišnji novinar koji je objavio više publikacija i knjiga o sportu Miljenko Karačić za Bljesak je rekao kako je tekst u talijanskoj novini zlonamjeran i proizvoljan, a autor neinformiran.

Zrinjski je najprije osnovan kao Đački športski klub, a kasnije je 1920-ih postao Hrvatski športski klub Zrinjski. Komunističke su ga vlasti zabranile 1945. godine, a njegov je rad obnovljen 1992. godine.

FABRIZIO ROMANO JAVLJA: MANCHESTER CITY DOVODI I TREĆEG HRVATA!?

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak