SUDAČKI EKSPERT POTVRDIO: Evo što kaže za utakmice Osijek – Dinamo i Hajduk – Istra!

FOTO:

Nekadašnji sudac, a danas sudački ekspert, Marijo Strahonja, u HRT-ovoj emisiji Stadion komentirao je sudačke odluke iz sedmog kola HNL-a. Naravno, najviše se pričalo o susretima Hajduk – Istra i Osijek – Dinamo.

Hajduk – Istra

11. minuta – igranje rukom Blagojevića izvan kaznenog prostora Istre

“Ispred suca se dogodilo igranje rukom. Ruka je bila previše otvorena, Livajino dodavanje je spriječeno i ovo je kažnjiva ruka. To je detalj koji sam primijetio u ovom kolu. Suci su bili dekoncentrirani u određenim situacijama.

Gledajući sjajne atmosfere na Poljudu i Pampasu, kao da suci u jednom trenutku počnu razmišljati o ambijentu. Nemate vremena razmišljati ni o čemu, čak ni je li vam kopačka zavezana. Ovo je plod dekoncentracije, odnosno pogreška”, smatra Strahonja.

89. minuta – Šarlija je nogom u glavu udario Ercega i dobio žuti karton

“Izgledalo je brutalno. Postojala je opasnost za igrača. Bilo bi opravdano, mislim da ima elemenata za crveni karton. Erceg je išao glavom gurnuti loptu u for, što je prednost na koju ima pravo. Ovo spada u kategoriju crvenog kartona.

Da, prije toga bilo je borbe za loptu, laganog remplanja, ali mislim da nije bilo dovoljno intenziteta za prekršaj Ercega. Mislim da je Erceg ispravno došao do pozicije”, komentirao je Strahonja.

101. minuta – gol Lisice za pobjedu Istre
“U začetku akcije Istre nije bilo prekršaja. Je li Erceg bio u zaleđu? Ako je kamera blago desno, ona sigurno iskrivljuje sliku i ja bih u ovom kontekstu podržao pomoćnog suca, koji je bio na samoj centralnoj liniji. A centralna linija je dio obrambenog dijela terena.

VAR suci imaju samo one kamere koje mi imamo u prijenosu. Na tim kamerama nismo vidjeli Ercega u toj situaciji. VAR sudac ovo nije mogao uopće analizirati. Bile bi mu potrebne barem dvije kamere. Ovo je isključivo bilo na povjerenje i kredibilitet pomoćnog suca, a on je bio vrlo dobar.

Privikavamo se na VAR tehnologiju. Kudimo ga, a on je dobar. Da je produkcija bila malo pažljivija i da se Erceg malo bolje vidio, bila bi bolja i kontrola VAR-a”, zaključio je Strahonja.

Osijek – Dinamo

“Sudio je gospodin Zebec. Svima je jasno da nije bila njegova večer. Nije samostalno reagirao, već je trebao pomoć VAR sobe. Znao je dobro odsuditi prije, bio je međunarodni sudac. Nažalost, nije bila njegova večer i morao je imati puno pomoći VAR sobe. Ali generalno je sudački tim bio jako dobar”, rekao je Strahonja pa analizirao penale Dinama.

15. minuta – udaranje Špikića laktom

“Više je tu bila podlaktica u predjelu brade. Incident se dogodio dok je lopta bila izvan terena. Kontakt se dogodio dok nije bio izveden korner i VAR tada ne može reagirati. Definitivno nije za crveni karton. Da je lopta bila u letu, bio bi kazneni udarac.

VAR sudac je analizirao situaciju i tad je shvatio da je lopta izvan terena. VAR se tad ne može javiti radi eventualnog žutog kartona”, objasnio je Strahonja.

87. minuta – prvi kazneni udarac

“Jasno je da je igrač Osijeka dirao loptu rukom na liniji kaznenog prostora, što je kazneni udarac. Zebec ovo nije samostalno dosudio, upute su da bude fokusiran na kazneni prostor jer iza sebe ima VAR sobu. VAR soba je analizirala situaciju te je morala utvrditi gdje je dirao ruku. Bebek je koristio razne alate i došao do dokaza da je bila ruka u kaznenom prostoru”, nastavio je Strahonja.

96. minuta – drugi kazneni udarac

“Sami kraj naporne utakmice, sigurno je došlo do pada koncentracije. Igrač Dinama je prvi igrao loptom, a branič Osijeka ga je udario u zamahu po listu i butini. VAR soba je prepoznala da se radi o propuštenom incidentu. Prepoznao je ovo kao težinu za kazneni udarac. Sudac je procijenio da je bilo dovoljno težine za penal. Mislim da je odluka ispravna”, izjavio je Strahonja.

“Povjerenik za suđenje je Ivan Novak iz Varaždina, bivši međunarodni sudac. Je li odabir Zebeca logičan? Gledajte, svi suci su imali naporne pripreme. Zebec je očito zadovoljio sve kriterije. S druge strane, odradio je dvije korektne utakmice.

Povjerenik za suđenje je kao trener momčadi. Ima 10-12 sudaca, upravlja njima… Zaslužio je, ali nakon ove utakmice svi možemo reći da možda, u principu, nije trebao biti delegiran”, zaključio je Strahonja.

Komentari

komentara

« Povratak