HNS dobio sedam ponuda za otkup TV prava pa održao bizaran sastanak s klubovima

FOTO:

Danas su otvorene ponude za TV prava na HNL. Savez je ranije objavio natječaj za dostavu ponuda za početak pregovora o prodaji televizijskih i povezanih medijskih TV prava za natjecanja i utakmice kojima je vlasnik HNS, prenosi index.hr.

HNS je tako zaprimio čak sedam ponuda za otkup televizijskih prava. Ponude se odnose na utakmice Prve HNL i u manjem dijelu na ostale lige i reprezentativne selekcije.

U pitanju je razdoblje od sedam godina, od sezone 2022./23. do kraja 2028./29., uz mogućnost ponude dodatne tri godine, odnosno prijedloga ugovora na deset godina. HNS je danas u Hiltonu okupio predstavnike prvoligaških klubova kako bi ih upoznao s ponudama, a oformljen je i pregovarački tim s Davorom Šukerom na čelu.

Ono što je bizarno u cijeloj priči jest činjenica da predstavnici klubova nisu dobili uvid u ponude ni saznali njihov iznos. Pokazali su im samo sedam zatvorenih kuverti i rekli imena firmi koje su ponudile novac.

HNS su predstavljali Marijan Kustić, izvršni direktor, Vladimir Iveta, tajnik, i Jurica Bodrožić, tajnik Povjerenstva za otvaranje ponuda. Tako se dogodilo da konkretnim brojkama barata samo nekoliko ljudi.

Do 2022. godine tvrtka Vox ima prava za HNL. Klubovi Prve i Druge HNL nikad nisu dobili na uvid papir kojim je tvrtka Vox kao ugovorni partner HNS-a i nakladnik HNTV-a, Šukerove televizije, stekla prava na prodaju prava i utakmica domaće lige.

Doznajemo da HNS, prema postojećim ugovorima, dobije oko 20 milijuna kuna godišnje od sponzora lige, a do klubova dolazi oko 12 milijuna. Taj novac dijeli deset prvoligaša.

Prvaku ide 20 posto, a postotak se smanjuje prema nižeplasiranim klubovima i novim članovima lige, poput Varaždina koji je dobio oko 400 tisuća kuna za sezonu. To je zanemariv novac jer klubovi u ozbiljnim ligama imaju i ozbiljnu stavku u budžetu od TV prava. Lige sličnog profila poput Izraela i Danske inkasiraju 11 odnosno čak 27 puta više na ime TV prava.

Predsjednik Rijeke Damir Mišković javno je govorio kako se nada paketu teškom 15-20 milijuna eura. Sljedeći je korak onaj u kojem će čelnici HNS-a obaviti razgovore sa svim ponuđačima, a to bi trebalo biti odrađeno do 31. svibnja. Nakon toga će se ponovno vratiti klubovima prije prihvaćanja ponude.

PALA JE ODLUKA: Hrvatska nogometna liga ima novog prvoligaša!

Komentari

komentara

« Povratak