NAVIJAČI, ŠTO KAŽETE? Luka Modrić otkrio hoće li se vratiti u Dinamo!

FOTO:

Veliki Luka Modrić u subotu će proslaviti 38. rođendan, a i dalje je kapetan Hrvatske nogometne reprezentacije. Sutra će protiv Latvije 167. put nositi dres Vatrenih.

Uoči važne kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvu u Njemačku, naš kapetan odradio je veliki intervju za Sportske novosti. Odmah u uvodu je kazao želje za rođendan: “Jedino što si želim za poklon to su dvije pobjede, protiv Latvije i Armenije.”.

Luka i dalje uživa u nogometu, a iako su mnogi njegovi vršnjaci daleko od najboljih klubova svijeta, on i dalje radi razliku u klubu koji je sinonim za uspješnost.

„Da mi je netko prije 10-ak godina govorio da ću još uživati u nogometu i svemu što donosi igra, treninzi, druženje sa suigračima, podrška navijača, iskreno ne bih povjerovao. Doista sam sretan čovjek. Uz obitelj koja mi je smisao života, uživam punim plućima u nogometu, s Hrvatskom, s Realom i nadasve s istovrsnom strašću koje me drži još od najmlađih dana s loptom…“

Malo je nedostajalo da se u Ligi nacija okiti zlatnom medaljom. Božica Fortuna je ipak ‘pogledala’ Španjolce, a kad je dobio pitanje što to nedostaje da Hrvatska jednom ode ‘do samog kraja’ na velikom natjecanju, kapetan je ponudio sljedeći odgovor:

„Stvar se može postaviti i drugačije kad je Hrvatska u pitanju. Dakle, što to imamo da smo sposobni ostvariti plasman na velike turnire u kontinuitetu, biti dio elite toliko godina, osvojimo dvije medalje uzastopno na Mundijalu, rušimo najveće i prkosimo svim logikama koje nameću veliki. Mi smo postali dio velikih i trebamo to njegovati kao kontinuitet. Zato je uspjeh u Ligi nacija za mene potvrda tog kontinuiteta, da 2018. i 2022. nisu slučajnost i bljesak. Ako treba istaknuti glavnu vrlinu, pored određene kvalitete koju se mora imati kao tim, onda je to naše zajedništvo! Zajedništvo nije floskula, to je iznimno važno stanje odnosa u momčadi i oko nje. Bez toga, možete imati i najvišu kvalitetu, ali nema se kompletnost za rezultatske iskorake. Na tom temelju Hrvatska, iako je mala država i u relaciji s drugima ima jako malo stanovništva, stvara sportska čuda, ne samo u nogometu.“

Ali, što to točno nedostaje Vatrenima da se ‘zalomi’ jedan naslov?

„Naslovi su nekad splet okolnosti, trenutka sreće ili peha, krive sudačke procjene ili vlastitog trena slabosti. No, ako baš moram nešto izdvojiti kao deficit Hrvatske, onda je to nedostatak određenog profila igrača, odnosno potencijala za ofenzivnu igru. Naši su igrači redom talenti za igru, tehnički i taktički vrijedni i borbeni, ali na planu brzine i moći Hrvatska za najviši iskorak treba više. To su vrline koje su više stvar prirode i genetike, nego treninga i selekcija. Kad pogledam unatrag, uspoređujući sa svim velikim selekcijama koje se nametnu za trofeje i uvijek imaju takve “panzere” naprijed, mi smo imali nekoliko moćnih igrača kroz tridesetak godina. Od sadašnjih Perja, koji je zvijer fizički, od prijašnjih Rebić, a od ranije pogotovo Bokšić… Trebaju se stvari poklopiti da u pravom trenutku imamo sve, i tehničku vrijednost i dovoljnu fiziku. Zemljama s većim brojem stanovnika to je ipak jednostavnije osigurati.“

Sergio Ramos je nedavno odbio 20 milijuna eura od Saudijaca i potpisao 19 milijuna eura manji ugovor kako bi se vratio u svoj matični klub, Sevillu. Postoji li šansa da nešto slično vidimo i u slučaju kapetana Vatrenih?

„Jednom sam, u euforiji proslave naslova s navijačima na Sjeveru, koji su mi stvarno priredili posebne emocije i memorije za sva vremena, obećao da ću se vratiti. No, tada ne znate kako će stvari ići u životu i koliko nešto postane komplicirano s obzirom na protok vremena i sve što se odvijalo. Za takve stvari se puno toga mora poklopiti, a uvijek je tu i pitanje bi li Dinamo uopće htio igrača od 39 ili 40 godina i kakvog bi to uopće smisla imalo…“

Saudijska Arabija?

“Kad je Cristiano otišao dolje, odjeknulo je. Nije se mogao očekivati ovakav val velikih i brojnih transfera. Vidljivo je da su napravili ‘boom’. To je ozbiljnija liga nego što se ovdje doživljava. Je li problem za europski nogomet njihova berba igrača? Po meni jest. Odlaze velika imena, ne samo igrači u smiraj karijere, nego i oni u punoj formi, mladi i potentni. Trenutno je takvo tržište, svatko gleda sebe.”

Ponuda?

“Moj prioritet je bio ostanak u Real Madridu. Drugi slijedom toga nisu ni došli u priliku da razgovaramo o drugim opcijama.”

Cijeli intervju Luke Modrića s Robertom Matteonijem pročitajte u Sportskim novostima.

Komentari

komentara

« Povratak