SLUŽBENO: UEFA potvrdila novo klupsko natjecanje!

FOTO:

UEFA je danas potvrdila novo natjecanje koje će se zvati Konferencijska liga. Počet će 2021. godine, a daje priliku većem broju klubova da sudjeluju u europskim natjecanjima, prenosi index.hr.

Što će se promijeniti i kako će izgledati?

Prvaci svih europskih zemalja i dalje će igrati u Ligi prvaka, ali ostale momčadi iz manjih država ići će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu umjesto u početnu fazu Europa lige.

Novo natjecanje i Europa liga imat će isti format – osam skupina s po četiri kluba iz kojih pobjednici odlaze među zadnjih 16.

Prije tog dijela natjecanja bit će play-off za drugoplasirane iz skupina i trećeplasirane iz skupina Europa lige. Plan je da se broj klubova koji se natječu u Europa ligi smanji s 48 na 32, a razlika prebaci u Konferencijsku ligu.

Pobjednik novog eurokupa plasirat će se u Europa ligu iduće sezone. Pokretanjem novog natjecanja neće se mijenjati format Lige prvaka.

Kako će Konferencijska liga izgledati u praksi, koliko novca će se podijeliti i što to znači za hrvatske klubove?

Europa liga od sezone 2021./22. zatvorit će vrata klubovima koji nisu prvaci u svojim državama, uz uvjet da im se država nalazi ispod 15. mjesta na UEFA-inoj ljestvici.

Konferencijska liga podijelit će oko 240 milijuna eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europa ligu. Klubovi će za ulazak u skupine Europa lige dobivati oko 3,1 milijun eura, a za ulazak u skupine nove, Konferencijske lige oko 1,24 milijuna eura, što je praktički na istoj razini kao i premije za nastup u skupinama Europa lige iz 2015. godine.

Iako donosi prilično manje novca od sadašnjeg EL-a, Konferencijska liga omogućava lakši plasman u grupnu fazu natjecanja. Kako će EL pasti za 16 mjesta u grupnoj fazi, treće europsko natjecanje imat će 32 mjesta. Međutim, ne dolazi se do tih mjesta tek tako. Čak 15 zauzimaju klubovi koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka i Europa ligu te preostaje 17 mjesta za ostale.

BOMBA OD TRANSFERA: DINAMU SU SE JAVILA TRI VELIKANA ZA OLMA!

GOSPODIN IZ ITALIJE: Trener Atalante oduševio izjavom nakon utakmice!

Komentari

komentara

« Povratak