HVALA, GOSPODINE: Legendarni Arsene Wenger oduševio komentarom za Hrvatsku!

FOTO:

Legendarni francuski strateg, Arsene Wenger, jedan je od najboljih trenera u povijesti nogometa. Naravno, najviše ga pamtimo po vođenju Arsenala, i to više od 20 godina. Još je vodio AS Nancy, AS Monaco i Nagoya Grampuse.

Iako je krajem sezone 2017/18. napustio Arsenal, Wenger je i dalje duboko u nogometu pa tako danas radi kao Fifin šef globalnog nogometnog razvoja. U velikom intervjuu za Independent, koji je ujedno i svjetska ekskluziva, Wenger je objašnjavao zaključke temeljitih nogometnih analiza, a u razgovoru se u više navrata dotaknuo i – Hrvatske.

“Ono što smo otkrili i što objašnjava zemlje poput Hrvatske i Urugvaja, koje su male države s tri milijuna ljudi, jest da je broj dobrih igrača na malom uzorku, važniji od broja dobrih igrača na velikom uzorku”, rekao je Arsene Wenger pa potom nastavio: “Prije 40 godina napravio sam studiju za Nizozemsku i shvatio sam zašto želim spojiti najbolje s najboljima. Budući da igraju jedni protiv drugih, stimuliraju jedni druge. To objašnjava zemlje poput Nizozemske, Hrvatske, Urugvaja”.

Za razliku od druge dvije spomenute reprezentacije, najupečatljivije rezultate s recentnih velikih natjecanja imaju upravo Vatreni, svjestan je toga i Wenger.

“Hrvatska je bila ušla među najbolje četiri reprezentacije na posljednja dva Svjetska prvenstva, to znači da uspjeh nije rezerviran samo na velike zemlje. Uspjeh je usmjeren na kvalitetu obrazovanja i organizacije.”

Nakratko, u intervjuu su se spomenuli i hrvatski klubovi.

“Na primjer, Hrvatska danas ne može konkurirati sa svojim klubovima na vrhunskoj razini, jer igrači rano odlaze. Zatim se vraćaju u reprezentaciju i onda su nagrađeni za kvalitetu svog rada – zaključio je bivši trener Arsenala.”.

Komentari

komentara

« Povratak